søvnløs

Ufør av søvnløse netter

Søvn­løs­het kan føre til ufør­het, viser en ny doktor­grads­av­handling. Men det fins få behand­lings­tilbud for dem som ikke får sove.

Publisert

– Insomni er en under­vurdert lidelse, som ofte bare sees som en følge av andre lidelser, sier første­amanuensis Simon Øverland ved Universitetet i Bergen. Det er Siste.no som melder dette.

– Man velger å behandle for noe annet enn søvn­for­styrrelser, og antar at søvnen vil ordne seg selv hvis en kurerer det andre. Det er ikke alltid tilfelle. En del trenger spesial­tiltak rettet mot søvn­lidelser, sier Øverland, som har skrevet den nye doktor­grads­avhandlingen.

Les også: Gode råd for å sove bedre

Øverland har kommet fram til at de som lider av primær insomni – søvn­løshet som ikke er en direkte følge av noe annet – har like stor risiko for å bli uføre som de som lider av depresjon. Lider du av primær insomni, er det en risiko på rundt fem prosent for at du halv­annet til fire år senere er uføre­trygdet.

Jukser overfor NAV

Tross den klare sammen­hengen Øverland later til å ha funnet mellom insomni og uførhet, er det ikke mange som blir uføre­trygdet på grunn av søvn­problemer. Bjørn Bjorvatn, leder av Nasjonalt Kompetanse­senter for Søvn­syk­dommer, sier slik:

– Det er nærmest umulig å bli uføre­trygdet for insomni, for det har ikke status som sykdom i NAV-systemet. Derfor jukser gjerne legene litt og gir andre diagnoser for å kunne erklære pasienten ufør, selv om søvn­problemer egentlig kan være den vesentlige diagnosen, sier Bjorvatn.

Les også: Opp mot ti prosent av den norske befolkning sover så dårlig at de ikke fungerer i dagliglivet

Få tilbud på Østlandet

– Vi har stor pågang av mennesker som plages av søvn­løshet. En del har slitt i mange år, og blir fortvilet når vi ikke kan hjelpe dem. Vi har ikke så stor kapasitet, forteller overlege Harriet Akre ved Lovisen­berg Diakonale Sykehus til Dags­avisen. Syke­huset er ett av få steder på Øst­landet der de som lider av søvn­løs­het kan få hjelp.

– Jeg er sikker på at insomni bidrar til uførhet. Enhver som har sovet lite en natt, vet hvor dårlig en fungerer dagen etter. Da kan en tenke seg hvordan det føles når dette gjentar seg hver natt over flere år.

Kilde: Siste.no

"
Powered by Labrador CMS