Vibrasjoner 1

Vibrasjoner er farlig for hjertet

Arbeid med vibrerende maskiner øker risikoen for hjerteinfarkt. Gruvarbeidere har en større risiko for å dø av hjerteinfarkt. Det fremgår av en ny svensk doktoravhandling.

Publisert

Det er forskeren Bodil Björ som i ulike studier har funnet en sammenheng mellom en økt risiko for hjerteinfarkt og det å jobbe med maskiner som vibrerer, skriver duochjobbet.se.I en gruppe på 14 000 menn ansatt ved de svenske gruvene i Kiruna og Malmberget som hun har undersøkt, fantes det også en økt risiko for å dø av hjerteinfarkt. Økningen var særskilt stor blant dem i arbeidsfør alder, under 60 år.

Uklar sammenheng"

Mekanismene bak denne sammenhengen er ennå uklare. I en eksperimentell studie i avhandlingen viser Bodil Björ at eksponering for hånd/arm-vibrasjoner reduserer variasjonene i hjertefrekvensen.

En lang rekke yrkesgrupper arbeider med vibrerende maskiner. Arbeidstakere kan utsettes for helkroppsvibrasjoner eller hånd/arm-vibrasjoner. Omtrent 350 000 personer i Sverige beregnes å bli utsatt for vibrasjoner i hendene på jobben.Avhandlingen legges fram den 14. november, ved Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, yrkes- och miljömedicin, Umeå universitet.(duochjobbet.se)

"
Powered by Labrador CMS