Øyne

Trøtte og såre øyne?

Danske forskere har kommet fram til at ansatte i kontormiljø og flykabiner er spesielt utsatt for trøtte og slitne øyne. De gir også noen tips til dem som sliter med problemet.

Publisert

Tårefilmen i øyet skal beskytte mot uttørking, og klimatiske påvirkninger som for eksempel luftforurensninger i det daglige arbeidsmiljøet kan påvirke filmens beskyttelsesevne. Dette kan derfor føre til store plager, skriver ledernett.no.

Hva påvirker øynene?

Fysiske faktorer som temperatur, fuktighet, trekk og pc-skjermens plassering har direkte betydning for øynenes tilstand. Like viktig er også faktorer som kjønn, alder, bruk av kosmetikk og medisin, ifølge forskerne ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Alle disse faktorene kan påvirke den kjemiske sammensetningen - og dermed også stabiliteten - i øyets tårefilm.

PC-arbeid ekstra risiko

Ansatte som arbeider mye med pc er spesielt utsatt for tørre og såre øyne: Ifølge forskerne, fører pc-arbeid til at øyets blunkefrekvens reduseres til en tredjedel av det vanlige. I tillegg kan en for høy synsvinkel øke øyets areal. Begge disse faktorene øker uttørking av øyet, noe som gjør det ekstra sårbart for ytre påvirkninger.

Forskerne ved NFA gir disse rådene:

1: Plasser pc-skjermen slik at du har en lav synsvinkel, og ta mange små pauser i arbeidet for å unngå endring i øyets tårefilm.

2: Ikke bruk kunstig tårevæske som inneholder konserveringsmidler.

3: Unngå tørr luft på kontoret.

4: Vær oppmerksom på at noen typer medisiner, for eksempel vanndrivende, kan påvirke tårefilmens funksjoner.

5: Vær oppmerksom på at tårefilmen blir mer sårbar med alderen.

6: Enkelte typer kosmetikk, for eksempel maskaraer, påvirker tårefilmen.

7: Unngå trekk - siden trekk kan endre tårefilmens stabilitet.

8: Øyegymnastikk er sunt for øyet

"
Powered by Labrador CMS