Oljeplattform cb523747 S

Vil prøve oljeturnus på land

Mange som arbeider off­shore, har 1 uke på og 2 uker av. Leif Sande tar nå til orde for at mange ar­beids­gi­ve­re på land bør prøve en lik­nen­de jobb­ro­ta­sjon.

Publisert

Sande er for­bunds­leder i fagforeningen In­du­stri Ener­gi­ og vi­ser blant an­net til Mong­stad, som inn­før­te 6-skift­ord­ning al­le­re­de tid­lig på 1970-tal­let. I dag er det gan­ske van­lig med 6-skift­ord­ning, det­te til­sva­rer 2-4 skift­ord­nin­gen som kom 25 år se­ne­re.

I den se­ne­re tid har sta­dig fle­re tatt til orde for å prø­ve med off­shore­ro­ta­sjon på land, og da i form av 1 uke på og 2 uker av, noe som gir like man­ge ti­mer som 2-4 og 6-skift.

San­de me­ner det kan fin­nes man­ge innvendninger mot en slik ord­ning, men det fin­nes også gode ar­gu­men­ter for. Han tror ti­den er inne for å få in­du­stri­en med på for­søks­ord­nin­ger på steder der de an­sat­te selv øns­ker å prø­ve en slik ord­ning.

En av ulem­pe­ne med fle­re av da­gens skift­pla­ner er at skift ofte kom­mer brått etter hver­and­re, for at ar­beids­ta­ke­ren skal få leng­re fri­pe­ri­oder. Med en 1 på 2 av-ord­ning, vil ar­beids­ta­ke­ren mak­si­malt måt­te job­be 7 da­ger i strekk for å få 14 da­ger lang­fri. Ulem­pen er at selv­sagt at ar­beids­da­gen blir leng­re.

Ett usik­ker­hets­mo­ment er at vi ikke kjen­ner lang­tids­virk­nin­ge­ne av en slik ar­beids­tids­ord­ning. Men hvis korttidsvirkningene er po­si­ti­ve, er det in­gen grunn til å tro at lang­tids­virk­nin­ge­ne er ne­ga­ti­ve, me­ner San­de, som opp­ford­rer fle­re til å sett igang et slikt prø­ve­pro­sjekt.

Kilde: La oss ta debatten (ie-Aktuelt)

"
Powered by Labrador CMS