Kvinne på kontor 1

Sykmeldte svensker får prøve seg i ny jobb

Sykmeldte svensker skal få rett til å prøve seg i nytt arbeid. Men den som ikke er beredt til å bytte arbeid etter seks måneder, mister sykepengene.

Publisert

Dette foreslår den svenske regjeringen, skriver svd.se, nettstedet til Svenska Dagbladet. Ordningen skal ifølge avisen tre i kraft 1. juli i år, og formålet er først og fremst å redusere tallet på sykmeldte og få flere tilbake i arbeid. Myndighetene regner også med at tiltaket skal føre til vesentlige reduksjoner i utgiftene til sykepenger.

Tydeligere tidsfrister

En viktig side ved ordningen er å gjøre tidsgrensene i sykelønnsordningen tydeligere. Målet er å etablere en såkalt rehabiliteringskjede med faste holdepunkter. Den skarpe grensen går ved seks måneder. Da slås det fast at en sykmeldt med arbeidsevnen i behold, må ta et annet arbeid. Den som derimot sier nei til annen jobb, mister sykepengene.

"

Gjelder syke med arbeidsevne

De nye kravene gjelder først og fremst arbeidstakere som er sykmeldte, men som har arbeidsevne igjen til å ta et større ansvar for å komme tilbake i arbeid. Dette kan for eksempel dreie seg om langtidssykemeldte.

Etter tre måneder

Etter tre måneders sykmelding skal du kunne ta permisjon i din gamle jobb for å søke nytt arbeid, samtidig som du mottar sykepenger. Den som finner et nytt arbeid, kan etter seks måneder få prøve dette arbeidet, dog maksimalt i et halvt år. I løpet av denne tiden gjelder fremdeles stillingsvernet hos den gamle arbeidsgiveren, og den som ikke takler nye arbeidsoppgaver, har rett til å avbryte og motta sykepenger igjen.

Syke får fortsatt sykepenger

Men arbeidstakere som er syke og ute av stand til å arbeide, skal fortsatt ha rett til sykepenger. Dette gjelder også arbeidstakere som venter på en sykehusoperasjon. Førtidspensjonering kan også bli aktuelt etter seks måneder. Ordningen med automatisk prøving etter ett år som svenskene har i dag, faller bort.(svd.se)

"
Powered by Labrador CMS