Sveiser cb845957 S

Slik yter du mer med bedre lys

Vintermørket påvirker både motivasjon og hva vi orker. I Sverige blir 3-4 prosent av befolkningen deprimert i den mørke årstiden, mens annenhver svenske føler seg negativt påvirket av lysmangelen. Heldigvis kan mye gjøres mens vi venter på våren, spesielt på jobben.

Publisert

Hvis vi arbeider innendørs og på dagtid, tilbringer vi døgnest lyseste timer i et miljø med begrenset dagslys. Derfor er det på jobben, ikke hjemme, vi har sjansen til å få mer lys og føle oss bedre.

Vi har lenge visst at det finnes en sammenheng mellom lys og helse. På våre breddegrader er problemet med årstidsdepresjoner, kalt SAD, større enn lenger sør. Vi vet også at dødeligheten stiget i vinterhalvåret. Men lystilgang handler ikke bare om helse. Forskning har vist at det finnes en klar sammenheng mellom lys, farger og prestasjon.

– Lys og farge er to faktorer som styrer hormonproduksjon og påvirker hvordan vi føler oss. For lite lys gjør at vi blir søvnige, mens mye lys gjør at vi blir aktive. Farger kan enten aktivere oss eller roe oss ned, sier arkitekten Alexandra Moore, som forsker på hvordan designfaktorer i arbeidsmiljøet styret vårt velbefinnende og helse.

Må ha riktig lys

Dessverre er det ikke så enkelt at vi bare kan øke lysmengden på arbeidsplassen.

– Ytelsen øker under visse farge- og lyskombinasjoner, men samtidig øker risikoen for feil og stres. Det finnes nemlig risiko knyttet til å øke ytelsesevnen, derfor må vi alltid tilpasse lys- og fargesammensetningen etter arbeidsoppgaver og arbeidsplass, sier Moore.

– Vi kan se at aktiveringsgraden og stresshormonene øker med lystilgangen. De positive effektene minker ved de høyeste nivåene og det kan fort snus til negativt stress, forklarer Torbjörn Laike, forsker ved miljøpsykologiavdelningen ved universitetet i Lund.

Ta pausen ute

Ifølge Moore finnes det mye du kan gjøre med lys og farge for å føle deg bedre på jobben.

– Gå gjennom hvilke lyskilder du har og hvor de er plassert. Du må ha en bra arbeidsplassbelysning, mange savner en arbeidsbordlampe. Mange arbeidsplasser er fargeløse og kan pigges opp med en smart og behagelig fargebruk, sier hun.

– Vi behøver ulike typer lys, både allmennbelysning og punktbelysning, samt dekorative lys.

Torbjörn Laike opplyser at lyssmengen innendørs vanligvis er rundt 300-400 lux, eller under tiendedelen av det som finnes utendørs. Selv på en gråtung dag er belysningsstyrken utendørs 3000-4000 lux.

– Vi anbefaler derfor at du tar deg en tur ut i løpet av dagen, når du har pause og solen er oppe, gjerne om formiddagen og helst minst en halvtime, sier Laike.

Les mer: Mer ljus får dig att må bättre på jobbet (Arbetsmiljoupplysningen.se)

"
Powered by Labrador CMS