Rygg cb566979

Kritiserer ryggbehandling

Ame­ri­kan­ske ret­nings­lin­jer for rygg­be­hand­ling er end­ret etter kri­tikk fra norske fors­ke­re. Ret­nings­lin­je­ne over­drev effekten av det smerte­dem­pen­de mid­de­let para­ce­ta­mol.

Publisert

Den viten­skapelige doku­men­tasjonen for para­ce­ta­mol er nå endret slik at dokumen­tasjons­graden er endret fra ”god” til ”beskjeden”, mens effekt­gra­de­rin­gen er endret fra ”moderat” til ”liten”.

Mangel på viten­skaplig doku­men­tasjon og pro­ble­ma­tiske bånd til lege­middel­industrien er årsaken, i følge Jan Magnus Bjordal, fysio­terapeut og professor ved Høg­skolen i Bergen.

Bjordal opplyser at retnings­linjene er utarbeidet av ame­ri­kanske leger med tette bånd til lege­middel­industrien. De norske forskerne reagerte på den viten­skapelige dokumentasjonen bak anbefalingene, som er utarbeidet av American College of Physicians og American Pain Society.

Smertedemping til liten nytte

– Vi har altfor lenge brukt resultater kritikkløst fra industri­finansierte lege­middel­studier som har vært utført slik at de stiller lege­middelet i best mulig lys. De positive effektene av en rekke lege­midler var etter vår mening over­drevet i retnings­linjene, sier Bjordal.

– Smerte­stillende medisiner brukes av mange, og uheldige anbefalinger kan fort bli et folke­helse­problem, påpeker Bjordal.

– Effekten av paracetamol og betennelses­dempende medisiner ved ukompliserte muskel- og skjelett­smerter er i beste fall liten, og ofte på linje med placebo, sier Bjordal.

Uhildet forskning sjelden vare

Ifølge Bjordal viser blant annet til en nyere under­søkelse hvor 94 prosent av amerikanske leger innrømmer å motta gaver eller andre ytelser fra lege­middel­produsenter.

Over 80 prosent av det som publiseres av forskning om smerte­stillende lege­midler ved muskel- og skjelett­lidelser er finansiert og kontrollert av industrien.

Les mer: Norsk kritikk av ryggbehandling (Forskning.no)

"
Powered by Labrador CMS