Kjemikalier cb577384 S

Genene påvirker følsomhet

Hvor­for blir noe syke i et ar­beids­mil­jø, mens andre ikke blir det? En for­kla­ring er at ge­ne­ne har betydning for hvor­dan vi re­age­rer på de kje­miske stoffene rundt oss. Stami inviterer til seminar for å be­lyse spørs­målet.

Publisert

Ge­ne­tisk sett er vi men­nes­ker tem­me­lig like. Ar­ve­mas­sen skil­ler seg fra hver­andre med om­trent en tusen­del. Det er sagt at va­ria­sjo­nen i hele men­nes­ke­hetens ar­ve­masse er mind­re enn i én til­fel­dig valgt sjim­pan­se­stam­me.

Li­ke­vel har den lil­le for­skjel­len be­tyd­ning for hvor­dan vi re­age­rer på mil­jø­et rundt oss og i hvil­ken grad vi ram­mes av uli­ke syk­dom­mer.

Det på­går nå et ar­beid der va­ria­sjo­ne­ne i men­nes­kets DNA kart­leg­ges. Det vil gi oss en ny forståelse av sam­spil­let mel­lom miljøeksponering og in­di­vi­dets ge­ne­tis­ke dis­po­si­sjon.

På sikt vil den­ne forsk­nin­gen gi oss ny inn­sikt i år­sa­ke­ne til van­li­ge syk­dom­mer som al­ler­gi, kreft, hjer­te- /kar syk­dom­mer og dia­be­tes. I til­legg vil kunn­ska­pen hjel­pe oss til å iden­ti­fi­se­re ri­si­ko­per­so­ner og å set­te inn til­tak for å be­skyt­te disse.

Sta­tens ar­beids­mil­jø­in­sti­tutt er selv­føl­ge­lig svært opp­tatt av den­ne forsk­nin­gen. Den 17. ja­nu­ar 2008 ar­ran­ge­rer Stami et fro­kost­se­mi­nar med ge­ne­tikk og kje­misk hel­se­fa­re som tema.

Du kan lese mer om seminaret hos Stami.

"
Powered by Labrador CMS