Stress, arbeidsnarkomani

Slik stresser du ned

Vokser livet deg over hodet? Er du stressa? Disse rådene kan gi deg et bedre liv.

Publisert

Test deg selv om du er stressa, anbefaler NRKs livsstilsprogram Puls, og trekker fram syv punkter dersom du plages av altfor høyt tempo:

1. Lær deg å si nei

Har du problemer med å si nei, har du også problemer med å sette grenser for arbeidsmengde, ansvar og tidsbruk. Det er bare du selv som kan kjenne dine egne grenser - du kan ikke forvente at sjefen skal gjøre det for deg.

2. Be om hjelp

Er det for mye på jobb, ta det opp med sjefen din eller kolleger for å få hjelp til å vurdere hva du MÅ gjøre, hva som kan vente og eventuelt hva andre kan gjøre for deg.

3. Skru av telefonen og pc-en

Skru av telefonen og pc-en av og til. Verden går ikke under selv om du er noen timer "offline".

4. Få bukt med e-posten

Sjekk innboksen på faste tider i løpet av dagen og aldri midt i en god arbeidsøkt. Gjør en grovsortering før du går løs på bunken. Les først post fra dem som trenger tilbakemelding fra deg for å gjøre jobben sin. Resten skummer du og sletter over en lav sko. Bruk bare tid på å svare der du må.

5. Stopp helt opp

Når du merker at du er stresset, bør du stoppe helt opp. Trekk pusten dypt og tell sakte til fem. Pust sakte ut mens du teller til fem en gang til. Når du konsentrerer deg om pusten, får du avstand til følelsene dine.

6. Sett av tid til egne behov

Sørg for at hverdagen inneholder avkobling. Sett av tid til å være sosial, trene, meditere eller andre ting som gjør deg glad. Alle trenger noe tid for seg selv, til å gjøre ting som bare er hyggelig.

7. Sov godt

Søvnproblemer kan være et stressymptom. Samtidig er god og nok søvn viktig for at du skal takle et aktivt liv.

Kilde: NRK

Les også:

Ni gode råd mot stress på jobben

Jobben kveler det sosiale livet

Bytter jobb på grunn av stress

"
Powered by Labrador CMS