Jobbstress

Jobbstress forandrer kroppen din

Stresser du på jobben, kan det forandre kroppen din, og unge arbeidstakere er spesielt utsatt, skriver VG Nett.

Publisert

En ny britisk studie som har pågått over flere tiår, konkluderer med at de som oppgir å ha en stresset arbeidsdag, bokstavelig talt merker det på kroppen. Spesielt har studien, publisert i European Heart Journal, funnet store forskjeller når det gjelder hjertesykdommer, melder BBC. De arbeidstakere under 50 år som oppga å ha en stressende arbeidsdag, hadde 70 prosent større sannsynlighet for å utvikle hjertesykdommer enn dem som ikke stresset på jobb.

Forstyrrer nervesystemet

I tillegg fant forskerne ut at de med en stresset hverdag, fikk forandret fysikken på grunn av at de trente sjeldnere, og spiste mindre frukt og grønt enn dem som ikke stresset.Selve studien startet for over 40 år siden med spesielt fokus på hjertesykdom siden 1985. Forskerne sjekket stressnivået til 10 000 arbeidstakere ved å måle blodtrykk, hjertefrekvens og andelen av stresshormonet cortisol i blodet, i tillegg til tilbakemeldinger. De mener nå at de har klart endelig å bevise virkninger av stress som mange har hatt mistanke om lenge. En av konklusjonene er at stress forstyrrer den delen av nervesystemet som kontrollerer hjertet.

Stress og usunn livsstil

Undersøkelsen viser at stress rammer spesielt unge arbeidstakere, og at ledere og ansatte er omtrent i like stor fare for å stresse. Den britiske hjerteforeningen sier undersøkelsen underbygger ting vi lenge har antatt.- Studien underbygger at stress er forbundet med en usunn livsstil som røyking, mangel på trening og dårlig kosthold. Alt sammen forhold som påvirker hjertet, sier June Davison, som råder folk til å trene og holde seg aktive. (VG Nett)

Powered by Labrador CMS