kaffe-colourbox

Arbeidslivet er ikke noe kaffeslabberas

- For mye kos og hygge på jobben kan gi dårlig arbeidsmiljø. Kos og fellskap kan blokkere for viljen til å løse konflikter.

Publisert

Det er den danske arbeidspsykologen Hanne Museth som advarer. Etter 25 års jobbing med psykisk arbeidsmiljø er hun skeptisk til den fremherskende oppfatning om at vi skal ha det så hyggelig hele tiden, skriver NA 24.

Det er viktig at man trives, påpeker hun til det danske nettstedet lederweb, men dersom medarbeiderne har familiære følelser for hverandre kan det bringe med seg den samme intensiteten når ting skjærer seg som man ser i faktiske familier.

Feminint?

Ikke før moderne arbeidsgivere har tatt til seg budskapet om at de ansatte må knyttes nærmere sammen via vinsmakingskvelder, teaterbesøk, helgeturer og ymse sportsaktiviteter, før det motsatte budskapet dukker opp.For blir kosen for intens, forsvinner ifølge Museth effektiviteten ut bakdøren,

- På en profesjonell arbeidsplass er det kamper som må tas og løsninger som må finnes. Det nytter ikke dersom vennskap eller team spirit forhindrer det, sier hun.

Mange opplever fokuset på felleskap som et typisk feminint fenomen. Men Museth understreker at det er det samme om man utveksler strikkeoppskrifter eller prater om hjulkapsler og fotball. Det er graden av følelsesmessig intensitet som teller. Hvis profesjonell kritikk oppleves som å såre enn venn eller venninne, er man ille ute.

Ikke bare bunnlinje

Allikevel anbefaler hun ikke å gå tilbake til en tradisjonell jobbkultur hvor all interesse er sentrert om bunnlinje og resultater. Det skal være lov å puste ut med en kopp kaffe.

- På de stedene hvor man ikke har tid til at puste ut eller drikke en kopp kaffe med hverandre, er klimaet også problematisk. Det gjelder å skape en balanse, sier hun.

Powered by Labrador CMS