Bankran
Bankran

Ransofrene sviktes

117 ansatte i norske banker har opplevd ran på arbeidsplassen de siste fem årene, men bare en håndfull har fått erstatning. Minst 12 personer har fått psykiske senskader som følge av ranet, men mørketallene er langt høyere.

Publisert

Dette viser en undersøkelse gjennomført av Finansforbundets medlemsmagasin Finansfokus. Undersøkelsen avslører også at det er høyst ulik praksis i bankene om bankran blir meldt som yrkesskade til Nav og Arbeidstilsynet. Av de 29 bankranene som er begått de siste fem årene, ble bare 15 meldt som yrkesskade.

Kritisk til ettervernet

Landets fremste ekspert på psykiske senskader hos ransofre, professor Roald Bjørklund feller en hard dom over bankens ransoppfølging. Han er sterkt kritisk til at bankene ikke forbereder de ansatte bedre på hvilke skader de kan få som følge av et ran. Ofte blir ransofrene overlatt til seg selv og sin egen skjebne. Advokat Pål Behrens i Finansforbundet har i en årrekke kjempet for å øke størrelsen på erstatningen til ransofre.

- Det lave erstatningsnivået er en hån mot de ansatte som har opplevd et bankran og et helt feil signal til potensielle gjerningsmenn, sier Behrens til Finansfokus.

(Cision)

Powered by Labrador CMS