Ung arbeidstaker 1

Farligere på jobb om sommeren

Bedriftsledere på ferie og dårlig opplæring fører til at sommervikarenes arbeidsplasser blir farlige, ifølge Arbeidstilsynet.

Publisert

I forrige uke ble fem skadd på arbeid i Trøndelag, skriver Adresseavisen. - Dersom du ikke vet hvordan du gjør en jobb skikkelig, så gjør du den feil. Tendensen er at sommervikarer får dårlig opplæring og dårlige instrukser. De vet heller ikke hvem som har ansvaret på arbeidsplassen til enhver tid. Summen av dette utgjør et farlig arbeidsmiljø, sier overingeniør i Arbeidstilsynet Midt-Norge, Ingar Haarstad til avisen.

Kompetansen tar ferie

Folk med kompetanse til å lære opp den unge arbeidskraften har ofte ferie. Siden kunnskap er avgjørende for å gjøre en skikkelig jobb, er dette problematisk, ifølge Haarstad. Han mener også at flere arbeidsgivere unnlater å rapportere inn ulykker.- Vi har sikre tall som viser at det skjer dobbelt så mange ulykker som det blir rapport inn av arbeidsgiverne. Det er en tendens til ansvarsfraskrivelse hos bedriftsledere som spesielt går ut over unge ferievikarer, sier Haarstad.

Arbeidsgiver må ta ansvar

At bedriftsledere ikke tar mer ansvar for sine ansattes sikkerhet, er noe av det som opprører Haarstad aller mest. Verneutstyr og andre sikkerhetstiltak blir droppet til fordel for et økende krav til effektivitet.- Samfunnet tar ingen pauser i våre dager. Tidspresset og kravet til hurtighet kan gå på helsa løs, ved at sikkerhet blir neglisjert. Slik sett var det bedre i gamle dager da produksjonen ble lagt helt ned i fellesferien, for så å bli startet opp igjen. Da var behovet for vikarer mindre, sier Haarstad.(ANB-NTB)

Powered by Labrador CMS