Storkjøkken

Tunge løft i storkjøkken

Å øse opp mat i kantiner, løfte tallerkener og bære matvarer setter spor etter seg i rygg, skuldre og armer. På storkjøkken er derfor arbeidsrotasjon viktig.

Publisert

Storkjøkkenet på Östra sjukhus i Göteborg inngår i det svenske Arbetsmiljöverkets inspeksjonsrunde, skriver Göteborgs-Posten. Belastningen på kroppen for de 48 ansatte, derav ti menn, har stått i sentrum. På sykehuset skal 1400 matporsjoner tilberedes den dagen inspeksjonen foretas. Ca. 600 av porsjonene har pasientene til dels bestemt innholdet av selv. Alt skal fraktes på serveringsbrett fra storkjøkkenet ut til pasientene.

Belast kroppen riktig

Belast kroppen riktig, oppfordrer Arbetsmiljöverket. Men det er ikke alltid like lett i et storkjøkken.

Vanens makt

- Vi har de hjelpemidlene som finnes, men det er ikke alltid nok. Det blir likevel mange ensformige bevegelser og tunge løft for armer og skuldre, sier Anna Martinsson, kjøkkensjef med 40 års erfaring fra storkjøkken. Vi kan bruke lifter og andre hjelpemidler, men vi har ikke alltid tid til det, fortsetter hun, og mener at mange av arbeidsoperasjonene handler om vanens makt. Vi forsøker derfor å minne hverandre på det hele tiden: Dersom du fortsetter å jobbe på samme måten du har gjort i dag, får du vondt i ryggen om ti år.

Arbeidsrotasjon er en god løsning

Rotasjon i arbeidet er en absolutt fordelaktig metode, selv om det også her finnes begrensninger: - Det er vanskelig å se hvordan vi kan utvikle arbeidet slik at vi unngår problemene med feilaktig belastning. Vi løser en del av problemene med å rotere mellom arbeidsoppgavene eller gi noen ansatte helt andre arbeidsoppgaver. Men det er vanskelig for kokken å slutte med å øse opp fra gryter, noe som er en tung oppgave i lengden, sier Martinsson, som ikke har tro på at roboter kan overta kjøkkenpersonalets arbeid.

Storkjøkken betydelig tyngre arbeidsplass før

Hun har fire ansatte som har pådratt seg belastningsskader, og som derfor arbeider deltid i dag. De fire er alle over 60 år, og startet sin yrkeskarriere i en tid da storkjøkken var en betydelig tyngre arbeidsplass. (Göteborgs-Posten)

Powered by Labrador CMS