Pc-arbeid

Enkelt å unngå pc-plager

Selv om du ikke får øyeskader eller øyesykdommer av å sitte lenge foran pc-en, opplever mange at de får røde øyne, hodepine og problemer med rygg, nakke og skuldre. Plagene forsvinner som oftest med enkle og riktige tiltak.

Publisert

Selv om du ikke får skader eller sykdommer på øynene ved å arbeide ved en pc-skjerm, er det likevel et viktig arbeidsmiljøspørsmål, ikke minst fordi plager i rygg, skuldre og nakke ligger på topp blant årsakene til langtidssykemelding, skriver det svenske nettstedet Arbetsmiljöupplysningen.

"

Forebygging er viktigst

- Det gjelder å arbeide forebyggende med tanke på skuldre og nakke. Hodepine, som kan være svært plagsomt, nevnes også som et symptom, sier den svenske optikeren Peter Preisler til nettstedet. Om du for eksempel må bøye deg fremover for å kunne lese ordentlig, kan den dårlige synsergonomien gi smerter i rygg og nakke. De fleste sykemeldinger fra dem som arbeider med pc, gjelder nettopp slike plager.

Bruk skarpere skjerm med riktig innstilling

Symptomene kan reduseres med skarpere skjerm med riktig innstilling, spesielt tilpassede brilleglass, andre lysforhold og endret plassering av pc-skjermen..- Det viktigste er at du bruker spesielle briller for avstand og høyde i den retningen du har blikket. Øyeplager var vanligere før da vi ikke hadde bildeskjermer som var regulerbare i høyde eller avstand, men de er fremdeles ganske vanlige, sier Peter Preisler. Alder spiller også en viss rolle. De fleste av oss får problemer med å se på nært hold når vi passerer 40.

Synsundersøkelse og lesebriller

I Sverige plikter arbeidsgiver å påse at den som arbeider minst en time om dagen ved bildeskjerm, skal få en synstest. Testen skal gjentas regelmessig, og dersom den ansatte får plager med øynene og synet. Arbeidsgiver skal også bekoste spesielt tilpassede briller, om synsprøven avdekker at det er behov for det.

Pc-arbeid må ikke være stressarbeid

Bildeskjermen skal være lett å lese på, flimmerfri, ha god kontrast og stå på en avstand som gir god lesbarhet, ifølge forskriftene. Tegnene på skjermen skal være tilstrekkelig store og ha god nok avstand. Skjermen skal være uten reflekser eller blending. Plassering av skjerm, tastatur og stolhøyde skal kunne tilpasses, og pc-arbeid skal ikke være stressarbeid.Dersom noen får problemer til tross for alle gode tiltak, skal han eller hun kunne få bytte til mindre anstrengende arbeid eller få pauser slik at problemene ikke oppstår. Risikoen for øyeplager er tre til fire ganger større for dem som jobber mer enn en time om dagen foran pc-en, sammenliknet med dem som ikke gjør det, sier synsergonom Roger Wibom.

Nye skjermer bedre enn gamle

Svenske studier viser også at det er forskjell på nye flatskjermer og de eldre pc-skjermene. De eldre skjermene får dårligere kantskarphet med alderen, og da øker risikoen for øyeplager.(Arbetsmiljöupplysningen)

"
Powered by Labrador CMS