Jobbintervju
Jobbintervju

Vil forby spørsmål om graviditet

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås vil gjøre det ulovlig å spørre om graviditet under jobbintervju.

Publisert

Gangås ønsker å lovfeste at graviditet ikke skal være tema i jobbintervju når kvinner søker jobb, og oppfordrer barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem til å sette i verk tiltak.

- Vi har ønsket et lovforbud i mange år, uten at noe har skjedd. Jeg vil oppfordre Karita til å se på dette nå, sier Gangås til VG.

Må inn i arbeidsmiljøloven

- Jeg mener dette må inn i arbeidsmiljøloven på lik linje med at det ikke er lov å spørre om politisk syn, seksuell legning eller arbeidsorganisasjonstilknytning, sier Gangås. Hun oppfordrer kvinner til ikke å snakke om familieplanlegging eller graviditet under jobbintervju.

Omfattende diskriminering av gravide

Ifølge Gangås er diskriminering av gravide et av de største diskrimineringsproblemene i norsk arbeidsliv i dag. Ombudet har ingen sanksjonsmuligheter overfor arbeidsgivere som bryter loven, utover å varsle om at lovverket er brutt.

Får inn mange enkeltsaker

- Vi må derfor gjøre noe mer enn bare å behandle saker. Det er åpenbart at det ikke gjøres nok i forhold til dette når vi fortsatt får inn så mange saker, sier Gangås.

Erstatning og fri rettshjelp må komme

Gangås tror også andre tiltak kan tas i bruk. Blant annet vil hun kreve erstatning fra arbeidsgivere som bryter likestillingsloven, og hun vil tilby fri rettshjelp til kvinner som krever erstatning. (ANB-NTB)

Powered by Labrador CMS