Bygg- og anleggsarbeidere er utsatt for skliulykker.
Bygg- og anleggsarbeidere er utsatt for skliulykker.

Unngå skliulykker til vinteren

Store deler av landet går nå inn i den kalde årstiden preget av snø, is og slaps. Om vinteren er skliulykker en av de vanligste ulykkestypene i arbeidslivet. Helsepersonell, bygningsarbeidere og yrkessjåfører er noen eksempler. Men det er mulig å redusere skliulykkene.

Publisert

Tips for å forebygge skliulykker:

  • Pass på at det er ryddet for snø og strødd ved innganger om vinteren.
  • Bruk gode sko med pigger når det er glatt.
  • Hold gulvene innendørs tørre, og fjern ting som kan føre til fallulykker.
  • Selv innendørs er det viktig å ha gode sko.
  • Fall fra høy høyde kan forhindres ved hjelp av fallbeskyttelse på stiger og paller.

(Kilde: prevent.se)

I 2018-2019 skjedde nesten 8300 alvorlige arbeidsulykker i Sverige som følge av fall, skriver nettstedet prevent.se. Dette utgjør 34 prosent av det totale antallet alvorlige arbeidsulykker og er dermed den nest vanligste årsaken til alvorlige arbeidsulykker.

Det vanligste er at du sklir, og vanligvis skjer det utendørs.

Risikoen øker med alderen

– Risikoen for å bli utsatt for en alvorlig fallulykke øker med alderen, sier Elin Henriksson, analytiker og statistiker ved Afa Försäkring, i en kommentar.

Sårbare fagpersoner er helsepersonell, barnepiker, fritidspersonale og personlige assistenter. Bygningsarbeidere og profesjonelle sjåfører skiller seg også ut.

Forebygging er mulig

Det er imidlertid mulig å redusere ulykkesrisikoen gjennom relativt enkle tiltak. Innendørs er det viktig å holde gulvene tørre og fjerne ting som står i veien. Utendørs kan du redusere risikoen ved å måke bort snø og strø sand ved inngangspartier.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS