"Hoppetussa” er en maskin som skaper kraftig støy og vibrasjoner. (Foto: Jan Tveita)
"Hoppetussa” er en maskin som skaper kraftig støy og vibrasjoner. (Foto: Jan Tveita)

Flere vibrasjonsskader enn støyskader

Vibrasjonsskader har passert støyskader som den vanligste yrkesskaden i Sverige. Hardest rammet er bygningsarbeidere som arbeider med tre, betongarbeidere og bilmekanikere.

Publisert

Dette viser en rapport fra det svenske forsikringsselskapet AFA Försäkring, skriver nettstedet prevent.se.

Tre av ti skader

Tre av ti arbeidssykdommer er vibrasjonsskader, ifølge rapporten "Vibrasjonsskader – en skakig historia". Som oftest rammer vibrasjonsskader ansatte i mannsdominerte yrker, der verktøy som muttertrekkere, slipemaskiner og forskjellige typer boremaskiner brukes. Det er som oftest ikke ett enkelt verktøy som forårsaker skader, men en kombinasjon av ulike maskiner og verktøy.

Kjenner verktøyene - ikke menneskene

– Vi kan se hvilke verktøy i hver yrkesgruppe som gir flest personer besvær. Det vi ikke ser i rapporten, er menneskene bak tallene og de kroniske smertene som vibrasjonsskadene forårsaker, sier Mats Åhlgren, AFA Försäkring.

Vibrasjonsskader gir hvite fingre og stikking i hender og armer. Det skjer også at hender og armer dovner bort. Hvite fingre kan føre til at du mister følelsen i hender og armer i kaldt vær. Andre vanlige problemer er at finmotorikken forsvinner, og at hendene føles kraftløse. Mange får også søvnproblemer på grunn av kroniske smerter.

– Det er viktig å være oppmerksom på vibrasjonsskader for å fortsette innsatsen for et godt arbeidsmiljø og følge med på den raske utviklingen som skjer med verktøy, sier Mats Åhlgren.

(prevent.se)

Powered by Labrador CMS