0612_hmsmagasinet

Velfortjent heder til hovedverneombudene

Forum for Hovedverneombud i helseforetakene ble i høst tildelt årets Arbeidsmiljøpris under Arbeidsmiljøkongressen i Bergen. Denne prisen har hovedverneombudene virkelig fortjent.

Publisert

DU KAN KOMMENTERE ARTIKKELEN NEDERST PÅ SIDEN.

De har gjennom mange år lagt ned en betydelig innsats for å fremme det gode arbeidsmiljøet i norsk helsevesen. De har ikke bare jobbet med enkeltsaker når disse har dukket opp, de har også arbeidet for å utvikle dyktige og profesjonelle verneombud rustet til å takle en utfordrende arbeidshverdag.

HMS-magasinet har i løpet av året besøkt hovedverneombudene både ved Akershus og Oslo Universitetssykehus. Vi er oppriktig overrasket over hvor mye pågangsmot, smittende engasjement og positiv energi disse utviser i tider preget av kaotiske omstillinger, omorganiseringer som neppe vil gå inn i lærebøkene som skoleeksempler.

Til tross for dette har hovedverneombudene arbeidet ufortrødent videre for den gode sak:

– Vi bryr oss om arbeidsmiljøet, som hovedverneombudene ved Oslo universitetssykehus (OUS) uttrykker det.

Omstillinger forutsetter grundige forberedelser, gode risikovurderinger og inngående kunnskaper om sykehusdrift. Resultatene så langt kan tyde på at ikke alle disse forutsetningene er oppfylt. Det ene negative medieoppslaget har avløst det andre: Verdiløse ventelistegarantier, skandaløse feilbehandlinger og tragiske pasientdødsfall har preget overskriftene. Det er mange som stiller kritiske spørsmål til hele beslutningsgrunnlaget for omorganiseringene.

Å jobbe for at sykehusansatte i Norge skal trives og fortsatt gå på jobb under slike forhold, kan derfor fortone seg som et sisyfosarbeid. Men midt oppe i dette står de ansatte – helsepersonellet – og gjør en utrolig innsats. Kjernefunksjonene er godt ivaretatt, og dette fortjener de ansatte ros for. De fleste stenger de store spørsmålene og utfordringene ute, selv om mange nok er svært kritiske til alle omstillingene.

Det er derfor prisverdig at de ansatte makter å holde på sin faglige stolthet i dette organisatoriske kaoset som kalles sykehus-Norge.

HMS-magasinet ønsker alle sine lesere en riktig god jul og et godt nytt år!

Med vennlig hilsen

Jan TveitaRedaktør

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS