0611_hmsmagasinet

Send ikke fotfolket ut på glattisen

Mange virksomheter har ansatte som må ut på glattisen i den kalde årstiden, for å få gjort jobben sin – eller de har jobben sin nettopp der – ute på glattisen. Postbud, veiarbeidere, renovatører og hjemmehjelpere er noen eksempler.

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra HMS-magasinet 6/2011- Skriv inn dine kommentarer nedenfor.

Hva gjør du som leder for å forebygge at folkene dine pådrar seg bruddskader i bein, armer og håndledd – og det som verre er? Har du foretatt en risikovurdering av glatt føre?

Noen gjør det, men for å finne de gode eksemplene, må vi til vårt naboland i sør. Danskene har nemlig tenkt på dette, enda de vanligvis ikke har så mye snø og is å baske med som vi har her lenger nord.

Trehjulssykler, piggsko, sklisikre såler og flytting av pleietrengende inn i omsorgsboliger når det er som glattest. Dette er bare noen av de hjelpemidlene danskene har tatt i bruk for å hindre fallulykker hos sine medarbeidere. Fjorårets lange vinter satte i gang kreativiteten i nabolandet, ifølge magasinet Arbejdsmiljø.

PostDanmark har for eksempel gått til innkjøp av trehjulssykler, som er mer stabile enn vanlige postsykler med tung last på speilblankt føre. Trehjulssyklene er også sikrere enn knallertene, de spinkle mopedene som var involvert i en del uhell forrige vinter. Posten har også kjøpt inn sklisikre såler til sine ansatte.

Et annet godt eksempel er Vejle kommune. Der har kommunen innført sklisikkert fottøy hos hjemmesykepleiere på grunn av en markant økning i fallulykker i 2009-2010. Spesielt populære er såkalte ”grippers”, som settes utenpå medarbeidernes eget fottøy.

Kommunen har også i enkelte tilfeller flyttet pleietrengende hjemmefra og inn på pleiehjem til snøen smelter. Dette forebygger skader både blant pasienter og pleiere.Dette blir bare gjort når den pleietrengende eller pårørende godtar det.

Som om ikke det var nok: Vejle kommune har også gode erfaringer med å inngå nye avtaler med dem som står for snøryddingen ved kommunens pleiesentre. Tidligere skulle de rydde snøen på bestemte tidspunkter. Men nå får de betalt for å følge med på værmeldingen og rydde ved behov. Det resulterer for eksempel i at pleiepersonalet som skal ut, aldri skal forsere en framkommelig parkeringsplass, for det er værgudene og ikke kalenderen som bestemmer når parkeringsplassen skal ryddes for snø.

Juleønsket er: Send ikke dine medarbeidere dårlig skodd ut på glattisen denne vinteren. Det er kostbart å ha en ansatt sykmeldt i lang tid på grunn av en bruddskade, og en sklisikker såle ville kanskje ha hindret ulykken. Ikke koster denne sålen så mye heller. her snakker vi vel om å investere i verneutstyr?

Med vennlig hilsen Jan TveitaRedaktør

Du kan bestille abonnement på HMS-magasinet her,

- eller laste ned enkeltutgaver her.

"
Powered by Labrador CMS