0213-hmsmagasinet

Ørepropp ble flopp

Fra HMS-magasinet 2/2013: «For soldater kan det å oppfatte hva som blir sagt, utgjøre forskjellen på liv og død.»

Publisert

DU KAN KOMMENTERE ARTIKKELEN NEDERST PÅ SIDEN.

Forsvaret kjøpte i 2007 inn ørepropper for 40 millioner kroner. Dette skulle bli Forsvarets teknisk beste hørselvern noensinne. Nå ligger øreproppene ubrukt. Tilbakemeldingene på dem fra soldatene var kort sagt elendige. De forårsaket gnagsår og irritasjoner, og soldatene begynte å blø i ørene av dem etter lang tids bruk ute i felten, for eksempel med 40 graders varme i Afghanistan 14 dager i strekk. Proppene var dessuten vanskelige å bruke og å kommunisere med.

Likevel kjøpte altså Forsvaret inn 3000 slike ørepropper, som sammen med tilleggsutstyr kostet 40 millioner kroner. Nå har proppene ligget ubrukt på lager i fem år, skriver Forsvarets Forum. Det er svært kritisk at soldater ikke kan kommunisere med hverandre ute i felten, med tanke på den type oppdrag Forsvaret er satt til å utføre, både i utlandet og her hjemme. Kommunikasjonen må være på topp, og dette gjelder vel merke ikke bare i krig, men også i øvelsessituasjoner. For soldater kan det å oppfatte hva som blir sagt, utgjøre forskjellen på liv og død.

Når øreproppene i tillegg skader soldatene istedenfor å skjerme hørselen deres, er Forsvaret på fullstendig ville veier. Innkjøpet av øreproppene står med andre ord til stryk, og da har vi ikke engang nevnt hva denne gedigne sløsingen koster samfunnet og skattebetalerne.

Med vennlig hilsen Jan Tveita

Redaktør

Powered by Labrador CMS