Sveriges første sikkerhetspark for byggeindustrien er åpnet. (Foto: Sveriges byggindustrier)

Sveriges første sikkerhetspark åpnet

Sveriges første sikkerhetspark for byggebransjen ble nylig innviet ved Arlanda flyplass utenfor Stockholm. Sikkerhetsparken er et anlegg for fysisk trening med sikte på å redusere antall ulykker på nabolandets byggarbeidsplasser.

Publisert

– Dette er ikke en fasit på alt man kan gjøre, men det er en god begynnelse, sa Catharina Elmseter-Sverd, adm. direktør i Sveriges Byggindustrier, da hun åpnet Sikkerhetsparken.

Her er det opprettet forskjellige stasjoner med risikoscenarier for å trene på sikkerhet på byggarbeidsplassen i praksis.

Byggsimulator

Det dreier seg for eksempel om arbeid i høyden, asbest, tunnelarbeid og ergonomi.

– Piloter setter seg ikke i et fly, men i en flysimulator. Nå mener jeg vi har skapt en byggsimulator, sa Magnus Zetterlund fra Erlandsson Bygg.

Stasjonene i sikkerhetsparken er fleksible. De kan tilpasses ulike behov for sikkerhetstrening på en byggarbeidsplass.

Etter finsk modell

Inspirasjonen kommer delvis fra Finland. Finnene har treningsanlegg for byggebransjen på tre steder i landet, Esbo, Uleåborg og Kuopio.

Bak det svenske initiativet står Sveriges Byggindustrier, sammen med en styringsgruppe der flere av landets største byggentreprenørerer er representert, deriblant NCC, Peab, Veidekke, JM, Bonava, Svevia, Erlandssons Bygg, Ramudden, Håll Nollan og Byggmestar`n i Skåne.

Ulykkestallene har økt

– Vi har hatt noen år med stigende antall ulykker, sa Peabs konsernsjef Jesper Göransson.

Fra 2009 til og med 2018 førte ulykker på svenske byggarbeidsplasser til totalt 89 dødsfall, ifølge Arbetsmiljöverkets statistikk.

Velkomment initiativ

Det første spadetaket til den 15 000 kvadratmeter store sikkerhetsparken ble tatt i mars i år.

– Innsatsen for å få ned ulykkestallene i bygg og anlegg må aldri ta pause, sa Elmseter- Sverd fra Sveriges Byggindustrier.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS