Er det best å sitte i åpent kontorlandskap for å få gjort jobben? (Foto: Jan Tveita)
Er det best å sitte i åpent kontorlandskap for å få gjort jobben? (Foto: Jan Tveita)

Åpent kontorlandskap gir mindre stress

Ansatte som sitter i åpent kontorlandskap er mer fysisk aktive og blir mindre stresset etter jobb enn kolleger som sitter på eget kontor.

Publisert

Hva er best: Cellekontorer, hvert sitt avlukke, åpent kontorlandskap eller aktivitetsbaserte kontorer? Debatten raser videre, og nå har et nordamerikansk universitet kastet seg inn i striden, melder forskning.no. Denne studien griper rett inn i den heftige debatten om åpne kontorlandskap bør erstatte tradisjonelle kontorer.

Mindre stresset etter jobb

Når ansatte rører mer på seg på jobben, gjør det igjen at de blir mindre psykisk stresset utenom jobben, ifølge forskerne ved University of Arizona. I alt 231 kontoransatte som deltok i en studie, ble utstyrt med nyutviklede sensorer som både målte hvor fysisk aktive de var og hvor stresset de ble i løpet av et døgn.

Mer fysisk aktive

Forskerne fant ut at ansatte som sitter i åpent kontorlandskap i gjennomsnitt var 32 prosent mer fysisk aktive på jobben enn kollegene som satt på egne kontorer. De var 20 prosent mer aktive enn kolleger som satt i hvert sitt avlukke.

Like viktig, mener forskerne, er at ansatte som var mer i fysisk aktivitet på jobben også opplevde å bli mindre stresset etter jobben. Stressnivået deres var i gjennomsnitt 14 prosent lavere enn hos kollegene på eget kontor som fikk rørt mindre på seg.

– Det finnes fordeler

Forskerne bak studien mener at de ved hjelp av nyutviklede objektive måleinstrumenter nå har klar å slå fast at det finnes fordeler med åpne kontorlandskap. Ifølge forskerne er flere andre studier som har pekt i motsatt retning, kun blitt basert på spørreundersøkelser blant de ansatte.

Det hører med at denne studien er finansiert av U.S. General Service Administration. De har ansvaret for kontorlokaler som huser flere enn én million offentlig ansatte i USA.

Syk på grunn av jobb

Mange kontoransatte er lite fysisk aktive både på jobben og ellers, og mange sliter med smerter i muskler og ledd. Hjerte- og karsykdommer rammer også en hel del. Det samme gjør stemningslidelser og psykiske lidelser.

I USA er det anslått at sykdom knyttet til arbeid koster samfunnet 1800 milliarder kroner hvert år. I EU-landene er tapet anslått til å være enda større.

(forskning.no)

Powered by Labrador CMS