Mobbing

Mobbing svekker oss fysisk

Mobbing og trakassering på arbeidsplassen er ikke bare psykisk nedbrytende – det stresser også fysisk. Effekten kan være den samme som ved posttraumatisk stress, viser ny dansk undersøkelse.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Mobbing kan gjøre fysisk skade ved å redusere kroppens evne til å frigi energi, viser en ny dansk undersøkelse som er publisert i tidsskriftet Journal of Psychosomatic Research.

– Studien bekrefter mistanken om at mobbing ikke bare stresser kroppen psykisk, men også fysisk, ved å hemme kroppens evne til å starte produksjonen av stresshormonet kortisol om morgenen, sier professor Åse Marie Hansen, en av forskerne bak undersøkelsen.

Første av sitt slag

Tidligere studier har konsentrert seg om å avdekke enten fysiske eller psykiske konsekvenser av mobbing. Denne studien utmerker seg ved å undersøke begge faktorer. Tidligere studier har blant annet avslørt at mobbeofre utviser tegn på posttraumatisk stress, som lavere konsentrasjon av kortisol i spyttet.

Posttraumatisk stress

– Vi viser at en del mobbeofre utviser tydelige tegn på både psykisk og fysisk stress, noe som kan indikere en posttraumatisk stressreaksjon – man kan blant annet ha mareritt og flashbacks. Man kan også ha en tendens til å fare sammen, bli irritabel, få konsentrasjonsproblemer og ha problemer med å sove, noe som i seg selv kan gi problemer på jobben, sier Annie Høgh, førsteamanuensis ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS