Førstehjelpskurs-1

Kollegaer bør kunne redde liv

Et dansk fagforbund krever at alle medlemmer skal ha opplæring i førstehjelp. Da vil de være i stand til å yte førstehjelp til sine kollegaer på arbeidsplassen.

Publisert

Kollegaer bør kunne redde liv. (Foto: Jan Tveita)

Bare litt over halvparten av den danske fagforeningen HK/Privats medlemmer har fått tilbud om førstehjelpsopplæring, skriver avisen.dk. Det er ikke godt nok, mener fagforeningen, som krever strengere krav fra det danske Arbeidstilsynet.

Gjelder også på kontor

Arbeider du på kontor? Da kan du ikke være sikker på at dine kolleger kan førstehjelp hvis du blir rammet av hjertestans. En fersk undersøkelse fra Danmark viser nemlig at det bare er 55 prosent av fagforeningen HK/Privats medlemmer som har blitt tilbudt et førstehjelpskurs i sin nåværende jobb.

Førstehjelpslotteri

Dette tallet er slett ikke høyt nok, lyder det fra fagforeningen, som kaller dette et førstehjelpslotteri.

– Det er ikke riktig at man som medarbeider bare kan håpe på å være så heldig at en kollega kan førstehjelp hvis uhellet er ute, sier Marianne Vind, nestformann i HK/Privat.

Alle kan få hjertestans

Hvis du arbeider på en byggeplass, med kjemikalier eller med store maskiner, skal det være førstehjelpere på arbeidsplassen. Dette krever det danske Arbeidstilsynet. Men hvis arbeidet i seg selv er ufarlig, finnes det ikke noe krav om at dine kolleger skal kunne førstehjelp. Det undrer den danske fagforeningen seg over.

– Selvfølgelig bør førstehjelp være en del av kravene til sikkerhet i alle virksomheter, sier Vind, som mener at Arbeidstilsynet bør stille krav om dette.

Risikoen avgjør

Det eksisterer ikke noe generelt krav om at ansatte i en virksomhet skal kunne førstehjelp. Det er i stedet risikoen ved selve arbeidet som er avgjørende. Det betyr at man på blant annet bosteder, byggeplasser og virksomheter utpeker spesielle medarbeidere som kan førstehjelp. Men på kontorer og liknende arbeidsplasser er det ikke noe krav om førstehjelpere.

HK/Privat organiserer blant annet kontorassistenter og it-medarbeidere. Selv om de som regel ikke har et farlig arbeid, kan det likevel gå galt, poengterer nestlederen.

– Hvis en kollega faller om med hjertestans, er det jo likegyldig om det er på et kontor der det ikke vurderes å være en risiko, eller på en byggeplass. Førstehjelpen skal gis med det samme uansett hva, mener Vind, som håper at Arbeidstilsynet vil endre reglene.

(avisen.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS