Det gjør ikke saken bedre at du har mange løft i løpet av arbeidsdagen og at du i tillegg løfter feil. Her demonstrert av lagersjef  Hans Petter Rødnes hos Univern AS. (Foto: Jan Tveita)
Det gjør ikke saken bedre at du har mange løft i løpet av arbeidsdagen og at du i tillegg løfter feil. Her demonstrert av lagersjef Hans Petter Rødnes hos Univern AS. (Foto: Jan Tveita)

Kan mange løft gi høyt blodtrykk?

Et nytt forskningsprosjekt skal se nærmere på om mange løft på jobben kan føre til høyt blodtrykk. Prosjektet kan få betydning for mange yrkesaktive for å forebygge hjertekarsykdommer.

Publisert

Et enkelt løft får straks blodtrykket til å stige. Men kan du få høyt blodtrykk hvis du har en jobb der du løfter ofte og gjør det gjennom lengre tid? Det skal et nytt forskningsprosjekt kaste lys over, melder danske Videncenter for Arbejdsmiljø.

Viktig forebygging

Høyt blodtrykk øker nemlig risikoen for hjertekarsykdommer, og prosjektet vil kunne komme mange yrkesaktive til gode og få betydning for forebygging av hjertekarsykdom.

Prosjektleder og forsker Mette KorshøjDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø håper at prosjektet kan bidra med ny viten om hvordan man kan målrette forebygging av høyt blodtrykk og hjertekarsykdom, hvis det viser seg at løftearbeid kan føre til høyt blodtrykk:
– Hvis der er en sammenheng, er det viktig at løftearbeidet blir tilrettelagt best mulig, slik at risikoen for reduseres, sier hun.

Pågår til 2019

Det er Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø som står bak undersøkelsen i samarbeid med Østerbroundersøgelsen. Østerbroundersøgelsen er en dansk befolkningsundersøkelse av mer enn 24 000 menn og kvinner. Undersøkelsen fokuserer primært på hjertekarsykdommer samt risikofaktorer.

Prosjektet om løftearbeid har nettopp begynt og pågår til slutten av 2019. Det er støttet med 1,5 millioner kroner av Arbejdsmiljøforskningsfonden.

(Videncenter for Arbejdsmiljø)

Powered by Labrador CMS