Nakkevondt cb550561 S
Nakkevondt cb550561 S

Unge sliter med nakke og skulder

Smerter i nakke, skulder og øvre rygg er vanlig blant ungdom. De som har slike smerter fra før, har tre ganger så høy risiko for dette de to første årene i arbeidslivet.

Publisert

Ungdom som sliter med muskel og skjelett på skolen, har større risiko for å gjøre det i yrkeslivet.

Tre forskere ved Statens arbeids­miljø­institutt fulgte 173 yrkes­skole­elever fra frisør­faget, elektriker­faget og tegning, form og farge i tre år, fra det siste året i videre­gående skole og gjennom de to første årene i arbeids­livet, melder Dagens Medisin.

Les også: Smerte­utvikling trolig relatert til lokal blod­sirkulasjon

Forskerne konkluderer med at det bør settes inn fore­byggende tiltak i ung alder. Viktig for å forebygge er blant annet gode arbeids­teknikker på arbeids­plassen og fysisk aktivitet i fri­tiden, sier fysio­terapeut og stipendiat Therese N. Hanvold.

Les også: Nakke­smerter gir mindre presisjon i arm­beveg­elsene

Studien ble gjennomført som ledd i hennes doktor­grads­prosjekt «Fra yrkeskole ut i arbeidslivet». Hun fulgte 420 yrkes­skole­elever fra 2002 til 2009 for å finne mulige årsaker til muskel- og skjelett­plager.

"

Frisører er utsatt for muskel- og skjelett­smerter, og var én av mål­gruppene i studien.

Les også: Smerte smitter fra muskel til muskel

De tre forskerne fant ut at smerter i nakke, skulder og øvre rygg var utbredt blant de unge. Bare et fåtall rapporterte om alvorlig smerte. De som hadde smerter mens de gikk på videre­gående, hadde tre ganger høyere risiko for slike smerter som yrkes­aktive.

Kilde: Unge arbeids­takere sliter med nakke- og skulder­smerter (Dagens Medisin)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS