Bente Mengshoel (t.h.) demonstrerer riktig forflytning på Sykehuset Buskerud i Drammen. (Foto: Kjersti Eide)
Bente Mengshoel (t.h.) demonstrerer riktig forflytning på Sykehuset Buskerud i Drammen. (Foto: Kjersti Eide)

Dansk forflytningsmetode vekker oppsikt i Europa

Region Midtjylland har utviklet en metode for å flytte på pasienter. Denne metoden har gitt oppsiktsvekkende resultater og blant annet blitt fremhevet av EUs Arbeidsmiljøagentur som en særlig god praksis.

Publisert

Antallet arbeidsulykker ved forflytning av pasienter i Region Midtjylland har falt med 31 prosent fra 2011 til 2015. Sykefraværet fra 2013 - 2015 er dessuten redusert med 56 prosent. Det betyr at utgiftene til fravær også har falt betydelig, skriver arbejdsmiljoviden.dk.

Multidimensjonal forflytning

Det har skjedd som følge av en såkalt multidimensjonal forflytningsinnsats som skal forebygge slitasje og skader under forflytning av pasienter. Det innebærer et systematisk arbeid med å gjøre forflytninger med bruk av hjelpemidler til en naturlig del av hverdagen.

Innsatsen ble nylig fremhevet som et særlig anbefalelsesverdig eksempel på god praksis av Det europeiske arbeidsmiljøagenturet (European Agency for Safety and Health at Work). Det skjedde i forbindelse med utdelingen av agenturets arbeidsmiljøpris.

Stolt av innsatsen

Regionen fik ikke arbeidsmiljøprisen, men er stolt av at innsatsen er fremhevet, og at den eventuelt kan inspirere andre land til liknende tiltak. Ifølge kontorsjef Jonna Pedersen i Region Midtjylland er det snakk om et langsiktig, målrettet og systematisk arbeid.

- Hjelpemidler virker selvsagt bare hvis de blir brukt, sier hun.

Lokal forankring avgjørende

Den aller viktigste innsatsen ligger etter hennes mening i den forankringen og kulturendringen som må foregå på den enkelte sykehuskorridor. Innsatsen krever kontinuerlig oppmerksomhet fra nøkkelpersoner og ikke minst oppbakking fra ledelsen på alle nivåer.

– Det forutsetter at ledelsen kommuniserer tydelig at det forventes en sikker atferd. Det handler bl.a. om at forflytning alltid skal risikovurderes, og at hjelpemidler skal brukes når det kan være en risiko, sier Pedersen. Dessuten kreves det at ledelsen bakker opp med systematisk undervisning og god hjelpemidler.

(arbejdsmiljoviden.dk)

Dette er multidimensjonal forflytning

Forflytningsinnsatsen omfatter blant annet verktøy som Forflytningsportalen og et e-læringskurs: Gjør det lett – forflytt med hjelpemidler med fokus på risikovurdering, samt en bruksanvisning som guider brukeren til å velge riktig hjelpemiddel.
Forflytningsinnsatsen bidrar til lett tilgjengelighet av og undervisning i bruk av hjelpemidler. Hovedsaken er å skape en sikkerhetskultur der det alltid er naturlig å risikovurdere forflytningen.

(Kilde: arbejdsmiljoviden.dk)

 

Powered by Labrador CMS