Bilde av den ødelagte heisen.
ARBEIDSULYKKE: Heisen falt 20 meter. Ulykken som krevde fem liv, skjedde på en byggeplass i Ursvik i Sundbyberg tirsdag.

Sverige: Fem mistet livet i byggheisulykke

Fem personer er bekreftet døde etter at en byggheis falt 20 meter. Alle anleggsheiser i Stockholm stanses midlertidig etter arbeidsulykken.

(NTB-TT-HMS-magasinet:) Fem personer omkom i byggheis-ulykken i Sundbyberg nord for Stockholm, opplyser den svenske Åklagarmyndigheten.

Heisen falt ned 20 meter på en byggeplass mandag formiddag.

Politiet anser saken som en arbeidsulykke. De har startet innledende etterforskning av mulige brudd på arbeidsmiljøloven.

– Dette er en alvorlig hendelse og som vi nå etterforsker. Fem personer er bekreftet omkommet, står det i en pressemelding fra den svenske påtalemyndigheten.

Påtaleansvarlig Gunnar Jonasson hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål sa tirsdag formiddag at det arbeides med å bekrefte de omkomnes identitet og at pårørende kontaktes.

– Den tekniske undersøkelsen fortsetter, sier Jonasson.

Åklagarmyndigheten kunne tirsdag formiddag ikke gi mer informasjon om saken.

Midlertidig stanset

Bruken av anleggsheiser er midlertidig stanset i Stockholm, opplyser arbeidsgiverorganisasjonen Byggnads. Trolig blir det stans i tre dager.

– Man skal kunne kjenne seg trygg når man kjører heis. Derfor er det bra at arbeidsgiverne har beslutt å stoppe heisene og utføre en utredning og besiktigelse, sier Byggnads-leder i Stockholm-regionen, Tomas Kullberg.

Påtaleansvarlig Gunnar Jonasson hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål sa tirsdag formiddag at det arbeides med å bekrefte de omkomnes identitet og at pårørende kontaktes.

– Den tekniske undersøkelsen fortsetter, sier Jonasson.

Oppført forrige uke

Påtalemyndighet kunne tirsdag ikke gi mer informasjon om saken.

Et 50-talls mennesker jobbet på byggeplassen. Anleggsheisen ble oppført i forrige uke, og firmaet som satt heisen opp, sier at den har fungert som normalt fram til ulykken.

Både mandag og tirsdag har teknikere fra landets havarikommisjon vært på stedet.

– Heissystemet kommer til å bli flyttet fra plassen, og da kommer vi til å kunne undersøkende den nærmere, sier Jonas Bäckstrand i havarikommisjonen.

Vanligvis tar det ti-elleve måneder med en slik undersøkelse, ifølge Bäckstrand. Arbeidet kommer til å munne ut i en rapport som blir tilgjengelig for alle.

Medfølelse

Heisen som var involvert i ulykken, er av typen Alimak Scando 650. Norske Ole Kristian Jødahl er toppsjef hos den internasjonale produsenten. Han sier til Byggeindustrien at hendelsen er dypt tragisk. Han uttrykker medfølelse med de rammede og deres familier.

Han beskriver den som en «standard heis» og har ingen holdepunkter for at det er et teknisk problem som tilsier at heiser av samme type må tas ut av bruk.

– Vi har vurdert det dit hen at det finnes tusentalls av slike heiser som har gått verden rundt i 20 år. Noe lignende har vi aldri vært borti, og vi tror ikke bruk av produktet bør stoppe, sier han til Byggenæringen.

***

 Saken ble oppdatert med myndighetenes bekreftelse på antall omkomne tirsdag 12.12.2023 kl. 12:30. Sitatene fra Bygg.no er klagt til kl. 19:55. Opplysningene om at det blir midlertidig stans i anleggsheisene er lagt til onsdag 13.12.2023 kl. 08:45.

Powered by Labrador CMS