VR- brannslokking med vannslange. (Foto: Securitas)
VR- brannslokking med vannslange. (Foto: Securitas)

Slokker kunstig brann med vann

Nå er det mulig å slokke brann med vann i kunstig virkelighet.

Publisert

Branntrening med pulverapparat og VR-teknologi har allerede vært tilgjengelig en stund. Securitas er alene om å tilby denne kursingen, som kombineres med teoretisk e-læring, heter det i en pressemelding fra selskapet. Løsningen er vesentlig mer tidseffektiv og kostnadseffektiv enn tradisjonell branntrening utendørs, og med vannslange i tillegg til pulverapparat dekkes alle behov.

– Mange steder, som i offentlige bygg, har man vann som slokkemiddel. Derfor er det naturlig å tilby slokkescenario med vannslange. Ikke bare i Norge, men også i Europa og verden for øvrig, sier Ole-Ivar Bjørkamo, forretningsutvikler brann & redning i sikkerhetsselskapet.

Virkelig utstyr i et virtuelt rom

Det norske selskapet Real Training står bak den tekniske løsningen. Etter å ha perfeksjonert opplevelsen av slokking med pulverapparat, har de nå utviklet vannslange som alternativ. Egenskapene for brannen, for eksempel flamme- og røykutvikling, programmeres inn. Og med bruk av vann inkluderes blant annet en tilleggsdimensjon som damputvikling fra vann som treffer varme overflater.

– Vi modifiserer utstyr til bruk i et virtuelt rom, og sørger for at opplevelsen kommer så nær virkeligheten som mulig. Vannstrålen stusser av vegger, elementer blir våte, og rommet fylles av både damp og røyk når slokkingen pågår. Bak deg har du noen meter med slange, i hånden har du munnstykket, og strålens form endrer seg når du vrir på det. Sensorer og følere sender informasjon til datamaskinen, som endrer brannforløpet basert på hva man gjør, forteller gründer Arve Aasmundseth.

Skreddersydde scenarier

Den helnorske branntreningsmetodikken markedsføres både i Norge og utlandet. Branntreningen foregår i standard treningsscenarier, som hotellrom, storkjøkken og teknisk rom. I tillegg får flere og flere kunder skreddersydd sine egne situasjoner, der de ansatte vil kjenne seg igjen i et miljø som er kopiert fra arbeidshverdagen deres.

(Pressemelding fra Securitas)

Powered by Labrador CMS