Nakkesmerter-jobb
Nakkesmerter-jobb

Stillesittende arbeid gjør også vondt

De fleste offentlige ansatte har et arbeid som ikke krever fysisk anstrengelse. Likevel får de vondt i rygg og nakke, skriver det danske tidsskriftet Arbejdsmiljø.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Det er ikke fysisk anstrengelse alene som gjør at noen offentlig ansatte får vondt i muskler og ledd. Det fremgår av en undersøkelse blant 4000 danske offentlig ansatte, som blant annet har svart på hvordan de vil beskrive sin fysiske aktivitet i arbeidet.

Undersøkelsen er gjennomført av det danske Videncenter for Arbejdsmiljø i samarbeid med forskere på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i september og oktober 2010.

Den viser at det ikke er noen markant forskjell på hvor utbredte nakke- og ryggsmerter er blant de ansatte på forskjellige fagområder.

Over halvparten sliter

Mellem 53 og 65 prosent av alle offentlig ansatte har vondt i nakke eller rygg. Det er likevel en klar tendens til at flere av dem som arbeider med mennesker på det sosiale området får vondt i ryggen, mens en større del av dem som har stillesittende arbeid, får vondt i nakken.

Men innenfor alle fag og sektorer har mange vondt i både rygg og nakke.

Nytt syn på smerter i muskler og ledd

– Undersøkelsen bekrefter det bildet vi har av at det er vanskelig å unngå å få smerter i muskler og ledd, sier overlege Ole Steen Mortensen fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Bispebjerg Hospital.

– Selv om vi fjerner for eksempel de tunge løftene, får mange fremdeles vondt. Derfor er det nødvendig å tenke nytt og se mer på hvordan vi kan forebygge smerter i muskler og ledd, understreker han.

Ifølge Ole Steen Mortensen betyr det ikke at alle nå skal løfte hva som helst ute på arbeidsplassene.

– Der er jo en overhyppighet av smerter, især i ryggen, blant dem som arbeider innenfor sosial- og helsesektoren. Det må vi ikke glemme. Men det betyr at arbeidsplassene har en viktig oppgave i å se bredere på problemet. Det gjelder for eksempel også å gi plass og rom for at de som har smerter, kan komme seg i arbeid igjen, sier han.

Spre kunnskap

Undersøkelsen omfatter 75 spørsmål til ledere og medarbeidere i den offentlige sektor og skal danne grunnlag for en målrettet innsats for at spre kunnskap om årsaker og forebygging av smerter i muskler og ledd.

Videncenter for Arbejdsmiljø skal stå for innsatsen i samarbeid med organisasjonene på det offentlige arbeidsmarkedet.

(Arbejdsmiljø)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS