Bussjåfør1

Bussjåførenes sikkerhet må bedres

I september ble bussjåføren Mustafa Agovic ranet og slått ned på jobb. Bedre bussanbud der sikkerheten kommer først, må til for å øke tryggheten for landets bussjåfører.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

– Sjåførenes sikkerhet og arbeidsdag må bedres. Løsningen er å bedre bussanbudene. Økonomi kan ikke lenger gå på bekostning av sikkerhet, sier forbundsleder Svein Furøy i Yrkestrafikkforbundet (YTF). I morgen arrangerer YTF konferanse for å bedre forholdene.

Mustafa Agovic ble innlagt på sykehus i flere dager etter voldsepisoden på Nesodden i september.

Ikke noe enkelttilfelle

Bussjåfør Mustafa Agovic ble utsatt for ran og vold på jobb.(Foto: YTF)

– Jeg er fremdeles sykemeldt og har mye smerter. I tillegg er jeg redd for å gå tilbake på jobb, sier Agovic, som har fått diagnosen posttraumatisk stress etter voldsepisoden. Agovic er ikke et enkelttilfelle. YTF utførte en undersøkelse i sommer som viste at tre av ti bussjåfører har opplevd vold eller trusler på jobb. Etter voldsepisodene er få sjåfører tilbake på jobb.

Sikkerhetstiltak må på plass

– Løsningene er ikke kompliserte, men vi er avhengig av å få busselskapene og fylkeskommunene med på laget. Hvis vi oppnår målet med kontantfrie busser, videokamera og alarmknapp, vil sikkerheten øke. I bussen som Mustafa Agovic kjørte, var hverken videokamera eller alarmknapp tilkoblet, sier Furøy. YTF har samlet om lag 120 ledere i busselskaper, sjåfører og politikere til konferansen «Bedre bussanbud» i morgen. Konferansen er et ledd i YTFs langsiktige arbeid for å bedre sjåførenes hverdag.

Retten til å slå lens

– Et avgjørende virkemiddel er å få sikkerhetselementene inn i bussanbudene. Vi jobber også for å bedre sjåførenes arbeidsdag på andre måter. Mangel på toaletter og for stramme rutetider fører til at mange sjåfører ikke har mulighet til å gå på do eller ta en pause. Hvilken annen yrkesgruppe har ikke mulighet til å ta en dopause? spør forbundsleder Furøy.

Bedre bussanbud

– Det er avgjørende å bedre bussanbudene fra fylkene. Dersom man velger sikkerhet framfor økonomi som driver for å vinne bussanbud, vil mange problemer løses. Nå er situasjonen slik at kun økonomi er avgjørende for å vinne anbud. Dette går ut over sjåførene og passasjerene. Vi oppfordrer derfor oppdragsgiver fylkeskommunene til å bedre bussanbudene og sjåførenes hverdag, sier Furøy.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS