Ferievettreglene-CB4377457

Følg ferievettreglene

Én av fem arbeidstakere har planlagt å jobbe mens de egentlig har sommerferie. Ytterligere en av fem er forberedt på å måtte jobbe hvis noe skulle skje.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Ifølge en ny undersøkelse fremkommer det at 22,9 prosent av arbeidstakerne sier at de kommer til å utføre planlagt arbeid, slik som å håndtere e-post og telefoner fra feriestedet sitt eller være på arbeidsplassen sin i sommerferien.

Undersøkelsen viser at det er flest menn (26,6 prosent mot 19,2 prosent kvinner) og flest unge arbeidstakere under 30 år som har planlagt å jobbe i ferien.

Logg av

– Jeg tror verken man presterer bedre som individ eller som organisasjon hvis man jobber i ferien. Snarere tror jeg det bidrar til et krysspress mellom jobb og familie som gir den enkelte dårlig samvittighet, og som på sikt fører til dårligere prestasjoner. Mitt råd er: Ha ferie, når du har ferie. Så logg av, sier Ingrid Schjelderup Bygland i Dale Carnegie Training Norge. Det er Dale Carnegie som har bestilt undersøkelsen.

Åtte ferievettregler

For å klare å logge helt av med god samvittighet i sommerferien, har Bygland laget følgende åtte ferievettregler:

1. Avklar jobbforventninger: Dette gjelder både oppover og nedover i organisasjonen. Avklar arbeidsoppgaver og forventninger med din leder. Som leder, snakk med dine medarbeidere, slik at dere får avklart felles forventninger. På denne måten får du ro ved at du vet hva du kan forvente av dine medarbeidere, og de vet hva de skal gjøre for å leve opp til forventningene.


2. Si nei:Noen ganger kan det være vanskelig å prioritere og sette av tid til de rette oppgavene. Sørg for at du har fokus på de riktige oppgavene før ferien. Hva gjør du i dag, som må gjøres før ferien, og hva kan vente? En fin huskeregel er å spørre seg selv: Bidrar denne oppgaven til at jeg eller organisasjonen når de uttalte målene? Hvis svaret er nei, bør oppgaven kanskje stå lenger nede på din prioriteringsliste.

3. Senk tempoet: Når vi strekker kapasiteten vår til det ytterste, begynner vi å stresse, noe som kan gå på bekostning av kvaliteten i arbeidet. Det kan være lurt å roe ned tempoet den siste uka før ferien, og bruke den uka på å planlegge de to første ukene etter ferien. Da rekker du å få oversikt, samt du kan ta hastesaker fortløpende.

4. Skriv en liste og prioriter: Tenk over hva du må bli ferdig med før sommeren, og hva som kan vente. Prioriter de store oppgavene som krever mest tid og energi først. Start dagen med den mest utfordrende oppgaven. Det er gjerne de utfordrende oppgavene vi har utsatt som vi ofte tenker på når vi er på ferie.

5. Delegér og lag gode rutiner for ferieavvikling: Når du går gjennom prioriteringslista di, se etter mulighetene for å delegere oppgaver. Skal noen andre kolleger være igjen når du tar ferie? Kan de gjøre unna noen av dine oppgaver da?

6. Planlegg høsten, og rydd unna:De fleste har nok allerede nå en viss oversikt over aktivitetene eller arbeidsoppgavene for høsten. Få booket møter og leveranser for høsten i kalenderen. På den måten blir det lettere å starte opp etter sommerferien, samtidig som det gir større ro før ferien. Bruk den siste uken før ferien på å tømme mail-innboksen, og rydde kontorpulten din. Da er det mye hyggeligere å komme tilbake fra ferie.

7. Noter ned ideene dine i ferien. Skriv ned tanker som du ikke kan «bli kvitt» i ferien, ideer som du får, tips du hører og andre ting som inspirerer deg elektronisk på telefonen, eller kjøp deg en liten notatbok.

8. Når du er på ferie, vær på ferie. Når du er på ferie, forsøk å legge fra deg alt du gjorde før ferien, og alt du skal gjøre når du kommer på jobb igjen etter sommeren. Lev i dagtette rom, og nyt ferien!

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS