Jogging-CB849112
Jogging-CB849112

Jogg bort vårdepresjonene

Mosjon gir en betydelig effekt ved lette til moderate depresjoner. Halvparten av dem som begynte å mosjonere, sluttet med antidepressive legemidler etter en måned.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Dette viser en ny svensk studie. Torbjörn Josefsson er doktor i psykologi og har sammen med forskerkolleger ved Göteborgs universitet gått grundig inn i 15 ulike studier av trening, mosjon og depresjon. Analysen er publisert i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

– Resultatet viser at fysisk trening har en positiv effekt på dem som har en lett til moderat depresjon, sier Josefsson til nettstedet arbetsliv.se.

Økning i Sverige

Depresjoner øker kraftig i Sverige. Josefsson mener derfor at det trengs metoder og strategier som kan møte denne økningen. Gruppetreningsprogram kan utgjøre et viktig alternativ til tradisjonell behandling eller være et godt supplement.

Vil ikke gå på medisiner

– Mange pasienter vil ikke ha medisiner. I vår analyse fant vi ut at så mange som opp til halvparten kunne slutte å ta medisiner i løpet av en måned. Mosjon har ingen dokumenterte bieffekter - i motsetning til legemidler, sier han.

Torbjörn Josefsson mener at primærhelsetjenesten, bedriftshelsetjenesten og psykiatrien derfor kan anbefale fysisk trening til personer med mild til moderat depresjon og som ikke har fysisk besvær som er til hindrer for fysisk utfoldelse.

Mindfulness og trening

– Selv planlegger vi å kombinere mindfulness med fysisk trening i et kommende forskningsprosjekt. Det er mulig at denne kombinasjonen treffer flere depressive symptomer enn hva mindfulness og mosjon alene kan gjøre hver for seg, sier Josefsson.

(arbetsliv.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS