Funksjonshemmede-IA--CB4922

Mange sykmeldte vil jobbe

Avtalen om inkluderende arbeidsliv har ført til et stort unødvendig sykefravær, mener Sintef-forskere, som hevder IA-avtalen derfor ikke virker etter hensikten.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

I to år har Skandinavias største uavhengige forskningskonsern, Sintef, evaluert avtalen om inkluderende arbeidsliv. Mandag overleveres rapporten som blant annet viser at mange går sykmeldt til tross for at de egentlig har helse til å jobbe, melder NTB.

Virker ikke slik den skal

Seniorforsker ved Sintef, Solveig Osborg Ose, sier til NRK at avtalen om inkluderende arbeidsliv, den såkalte IA-avtalen, ikke virker etter hensikten.

– Vi mener at tiltakene må rettes inn mot behovene til de som er sykmeldt selv om de egentlig er friske nok til å jobbe, sier Ose.

Hun sier oppfølgingen som finnes i dag i liten grad er tilpasset, slik at løsningen blir at de går sykmeldt.

Forskergruppen bak rapporten mener de som er arbeidsføre, men som går sykmeldte, heller bør hjelpes til å få ny jobb eller utdanning.

Arbeidsministeren enig

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) innrømmer at avtalen ikke har fått flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet.

Huitfeldt er fornøyd med at sykefraværet har gått ned, og at det er bedre oppfølging, men innrømmer at avtalen ikke har fått flere funksjonshemmede inn i arbeidslivet.

– Når vi skal forhandle fram en ny avtale mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene, vil det være en av de tingene vi skal forhandle om, sier Huitfeldt.

(NTB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS