Slipemaskin
Slipemaskin

Vibrasjoner skader hørselen

Vibrasjoner fra verktøy øker risikoen for hørselskader. Det framgår av ny forskning fra Umeå universitet.

Publisert

Også bruk av slipemaskin krever hørselsvern. (Foto: Jan Tveita)

Støy er en av de vanligste arbeidsmiljørisikoene og står for en tidel av de rapporterte arbeidssykdommene i Sverige, ifølge det svenske Arbetsmiljöverkets statistikk. Tre av fire støyskader har medført nedsatt hørsel. I de resterende tilfellene har det blitt rapportert om tinnitus. Fire av fem støyskader har rammet menn, skriver duochjobbet.se.

Vibrasjoner og støy verre

Nå viser en ny avhandling ved Umeå universitet att vibrasjonene sammen med støyen fra håndholdte verktøy som boremaskiner, sager, pussemaskiner og slipemaskiner øker risikoen for hørselskader hos brukerne ytterligere.

Hvite fingre

En velkjent form for skader fra vibrerende verktøy er såkalte hvite fingre, en skade i blodkarene som gjør at fingrene reagerer unormalt raskt på kulde. Avhandlingen viser at også arbeidere med hvite fingre hadde økt risiko for hørselskader.

Konklusjonene av forskningen er dels at det kreves fortsatt arbeid med å redusere både støy- og vibrasjonsnivåene ute på arbeidsplassene, dels at arbeidere som utsetter seg for både støy og vibrasjoner i lang tid bør bruke hørselsvern også ved moderate støynivåer.

(duochjobbet.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS