Gravid-CB4469631
Gravid-CB4469631

Tunge løft i jobben gir for tidlige fødsler

Risikoen for å føde for tidlig øker markant dersom gravide løfter tungt på jobben, viser ny dansk undersøkelse. Tunge løft kan også føre til ufrivillige aborter. Likevel setter arbeidsmiljøloven ikke grenser for hvor mye gravide kan løfte.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Undersøkelsen er den største som noensinne er laget i Danmark om sammenhengen mellom arbeidsrelaterte løft og risikoen for å føde for tidlig, skriver nettstedet videnskab.dk. Den tar utgangspunkt i opplysninger fra over 62 000 danske kvinner som var gravide mellom 1996 og 2002.

Størst risiko tidlig i svangerskapet

Undersøkelsen viser blant annet at kvinner som løfter mye på jobben i løpet de første fire graviditetsmånedene, har opp til fire ganger så høy risiko for å føde for tidlig, sammenliknet med kvinner som ikke løfter noe tungt i løpet av arbeidsdagen.

– Vår undersøkelse viser at jo oftere og jo tyngre en gravid løfter i løpet av en arbeidsdag, jo større er risikoen for at hun føder for tidlig. Spesielt stiger risikoen for å føde altfor tidlig, sier professor Anne-Marie Nybo Andersen fra Institut for Folkesundhed ved København Universitet.

Ikke beskyttet mod tunge løft

Tidligere studier har vist at kvinner som daglig løfter over ti kilo, også har høyere risiko for å abortere ufrivillig. Likevel fastsetter den danske arbeidsmiljøloven ikke grenser for hvor mye og hvor tunge ting en dansk arbeidsgiver kan kreve at gravide ansatte løfter.

– Det burde den, mener Nybo Andersen:

– Tidlige fødsler har store konsekvenser for barnets dødelighet og helse i løpet av hele livet. Efter min mening har vi et felles ansvar for å gi alle barn den best mulige starten på livet. Derfor bør arbeidsmiljøloven beskytte gravide mot å bli utsatt for arbeidsrelaterte faktorer som øker risikoen for at de føder for tidlig. Jeg synes loven burde sette grenser for hvor mye en arbeidsgiver kan kreve at en gravid ansatt løfter i løpet av dagen.

Vil ikke sette grenser

Selv om undersøkelsen altså viste tydelige tegn på at tunge løft er skadelig, avviser Arbeidstilsynet å endre arbeidsmiljøloven og fastsette grenser for hvor mye gravide bør løfte i løpet av en arbeidsdag.

– Tunge løft er et høyt prioritert område som vi tar svært alvorlig, sier Bitten Døjholt i det danske Arbeidstilsynet.

– Men setter vi vektgrenser, for eksempel ved 14 kilo, kan ansatte og arbeidsgivere komme til å tro at hvis vi bare løfter en lavere vekt, er det ingen risiko, sier hun.

(videnskab.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS