Skogsarbeider

Rapporterer ikke om hvite fingre

Mange håndverkere lever med kroniske smerter i armer og hender som følge av vibrasjoner fra håndverktøy. Ifølge Dansk Metall tenker de ikke på å rapportere lidelsen som en arbeidsskade.

Publisert

(Foto: Bedre Gardsdrift)

Håndverkere og metallarbeidere risikerer til stadighet skader på armer og hender på grunn av vibrasjoner fra håndverktøy, som for eksempel motorsager og vinkelslipere, skriver danske Magasinet Arbejdsmiljø. Den hyppigste lidelse er hvite fingre – en smertefull sykdom som gir følelsesløse og døde fingre fordi vibrasjonene får blodkarene til å trekke seg sammen når du utsettes for kulde.

Store mørketall

Langt fra alle er klar over at denne typen arbeid øker risikoen for hvite fingre. I 2007 ble det rapportert om 117 yrkessykdommer med denne diagnosen, mens tallet i 2011 utgjorde 130. Jan Toft Rasmussen i Dansk Metall mener at disse tallene bare utgjør en brøkdel av dem som er rammet av lidelsen:

– Jeg tror det virkelige tallet er mye høyere. Folk tenker bare ikke på å rapportere det som en arbeidsskade.

Rolf Petersen ved Arbeidsmedisinsk Klinikk i Slagelse bekrefter dette. Overlegen anslår at nesten 500 medarbeidere hvert år rammes av lidelsen, som er smertefull og kan være invalidiserende.

– Hvis du arbeider med denne typen verktøy i fire timer om dagen i bare to år, løper du en stor risiko for at du får skader på hender og armer av vibrasjonene fra verktøyet, sier Petersen.

Vibrerende håndverktøy er vanlig i skogbruk, jern og metall, og bygnings- og bilbransjen.

(Magasinet Arbejdsmiljø)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS