Byggarbeidsplass

Basisopplæringen øker i arbeidslivet

I september deler myndighetene ut nye midler til opplæring i arbeidslivet. BKA-midler (basiskompetanse i arbeidslivet) fra Vox blir lyst ut 3. september 2012, med søknadsfrist 15. november.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

BKA er nå etablert som en fast ordning, skriver Vox (nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk) på sine nettsider. Antall søknader er tredoblet siden Program for basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) startet i 2006. Mer enn 400 millioner kroner er til nå delt ut til kurs i grunnleggende lesing, skriving, regning og data. Tildelingen i 2012 var på 106 millioner kroner. Dette er sju ganger mer enn beløpet som ble delt ut ved BKA-programmets oppstart i 2006.

To av tre over 40 år

I prosjektene innvilget i 2011 var det flest 40–49-åringer som deltok. 31 prosent av kursdeltakerne var i denne aldersgruppen. 64 prosent av deltakerne på kurs som fikk midler i 2011 var 40 år eller eldre.

Mange med yrkesfag

28 prosent av deltakerne etter tildelingen i 2011 hadde grunnskole eller lavere utdanning. 42 prosent hadde videregående skole, hvorav flest hadde utdanning innenfor yrkesfag. Ni prosent av deltakerne hadde bakgrunn fra høyere utdanning.

Mest til lesing og skriving

Det er mulig å søke støtte til kurs i grunnleggende lesing, skriving, regning og data. Hvert år har det vært flest kurs med hovedformål å øke lese- og skriveferdighetene. Denne andelen var høyere i 2012 enn noen gang tidligere. Søknader med regning som hovedformål har utgjort mellom fem og ti prosent av søknadene hvert år. Søknader med datakurs som hovedformål er de siste årene blitt noe redusert.

Halvparten kombinerer

Mer enn halvparten av kursdeltakerne har deltatt på kurs som kombinerer flere av basisferdighetene. Kombinasjonen lesing, skriving og data har hatt flest deltakere, mens nesten like mange er registrert som deltakere på rene datakurs. Til sammen 84 prosent av kurs som ble innvilget i 2011, inkluderte opplæring i data.

Jevnere kjønnsfordeling

Kjønnsfordelingen blant deltakerne har i tidligere år vært noe ujevn. I 2009 og 2007 var kvinneandelen i BKA-programmet på rundt 60 prosent, mens den i 2008 var oppe i 72 prosent. I 2010 og 2011 var kjønnsfordelingen jevn.

(vox.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS