Operahuset-under-bygging

Stikkprøver førte til færre arbeidsskader

Antall yrkesskader gikk merkbart ned i bedrifter der det var gjennomført tilfeldige inspeksjoner av arbeidsmiljøet.

Publisert

I den amerikanske delstaten California ga kontroller på arbeidsplassene tydelig effekt i form av færre yrkesskader og mindre utbetaling av skadeerstatning i flere år etterpå, skriver forskning.no.Det var det amerikanske arbeidstilsynet US Occupational Safety and Health Administration som i en periode gjennomførte stikkeprøver i utvalgte bransjer.

9,4 prosent ned

" Bedrifter som var tilfeldig plukket ut for kontroll, ble sammenlignet med like mange bedrifter som ikke var kontrollert. Forskerne fant skadestatistikken fra 409 av disse bedriftene for de påfølgende åra og plukket deretter ut en kontrollgruppe på samme grunnlag fra de samme bransjene. Alle bedriftene hørte til bransjer med stor hyppighet av yrkesskader, og inkluderte bygg og anlegg, transport og mekanisk industri. I bedriftene som ble undersøkt, viste antall rapporterte skader på jobben en nedgang på 9,4 prosent. Erstatningsutbetalinger gikk ned med 26 prosent. Forskerne så tydelige effekter inntil fire år etter kontrollen. Fra Norge foreligger det ingen lignende studier, men den amerikanske studien kan være et argument for hyppige kontroller fra Arbeidstilsynet, skriver forskning.no. (forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS