Arbeidsglede

Arbeidsglede forebygger depresjoner

Den som er engasjert i jobben sin, behøver ikke bekymre seg for å bli deprimert. Jobbtrivsel gjør livet og tilværelsen lysere, ifølge en stor finsk arbeidslivsundersøkelse.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Å kjenne tilfredshet ved å fortape seg i arbeidet gir energi og smitter over på hele tilværelsen, skriver arbetarskydd.se. Det innebærer at risikoen for depresjoner er minimal. Det har finske Arbeidshälsoinstitutet kommet fram til i en stor studie utført sammen med en forskningsinstitusjon i Utrecht i Nederland. Forskerne har fulgt en gruppe på 2000 personer i sju år og har kunnet påvise en sammenheng mellom høyt arbeidsengasjement og psykisk velvære.

Motsatt dersom du er utbrent

Undersøkelsen viser samtidig at ved utbrenthet gjelder det motsatte. Den som lider av arbeidsrelatert utmattelse, er mer tilbøyelig til å kjenne seg mindre tilfreds med livet i allmennhet og løper dermed økt risiko for å bli deprimert. Studien viser også at de faktorer som gjør oss nedstemt ellers i livet, for eksempel livskriser som skilsmisse, ikke påvirker arbeidsengasjementet.

Stimuler arbeidsengasjementet

– Samtidig som vi videreutvikler virksomheten og arbeider for at folk skal stå lenger i jobben, burde vi også satse på å utvikle ressursfaktorer som forsterker de ansattes jobbengasjement. For eksempel økt selvstendighet i arbeidet og tydelig feedback på eget arbeid, en lederstil som innebærer at vi ivaretar de ansattes behov, en positivt og vennlig tone på arbeidsplassen og et arbeidsklima der vi støtter og hjelper hverandre, sier dosent Jari Hakanen, forsker ved Arbeidshälsoinstitutet. Ifølge instituttet er studien den første som undersøker hvordan arbeidsengasjementet påvirker de ansattes helse på lang sikt.

(arbetarskydd.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS