Øystein-Sandstad-Tine

Den vet best hvor skoen trykker som har den på

Øystein Sandstad hadde store problemer med å finne riktig fottøy. Konsekvensene var helseproblemer og sykmelding i to år. Redningen ble en spesialsydd vernesko. Den førte ham tilbake til arbeidslivet igjen.

Publisert

Ekspeditør Øystein Sandstad i Tine Midt-Norge viser stolt fram de spesialsydde verneskoene som har gitt ham et nytt liv. (Foto: Jan Tveita)

Øystein Sandstad arbeider på ekspedisjonen i Tine Midt-Norge på Tunga utenfor Trondheim. Her kjører han tomgods fra kassebua til plukk, som det heter på fagspråket i bedriften. To mann går på skift i denne jobben.

Gikk på seg helseproblemer

For noen år siden begynte Sandstad å få vondt i begge føttene. Smertene spredte seg til ankler, knær og hofter og videre oppover i ryggen. Det stoppet heller ikke der, plagene spredte seg videre til nakken, med migrene som resultat. Det endte med en sykmelding for et par år siden. Det var uten tvil fottøyet hans som forårsaket helseplagene.

– Problemet er at føttene mine er kortere, bredere og høyere enn vanlige føtter, forklarer Sandstad. Lengden på føttene mine tilsvarer skostørrelse 37 og bredden størrelse 41.

Dette har resultert i at Sandstad alltid har måttet gå i for store sko. Men det han trenger, er sko i riktig lengde og med bred nok lest. Sandstad gikk bokstavelig talt på seg helseproblemer og sykemelding på grunn av dette trøbbelet med fottøyet.

– Dessuten ble det mye stillesitting i fritiden også, forteller han. Han er frivillig i Norsk Folkehjelp, og kan nå være mer aktiv i organisasjonen enn på lenge. I tillegg er Sandstad småviltjeger, og kan nå dyrke sin hobby i langt større grad enn på lenge.

God dialog viktig

Utstyrsleverandøren TESS Trøndelag ble oppmerksom på Sandstads skoproblemer, og allierte seg med Trondheim Ortopediske Verksted, som tok en avstøpning av foten til Øystein. Deretter sendte TESS lesten til sin leverandør, produsenten Sievi i Finland. Sievi sydde en vernesko med denne lesten som underlag.

– Dette ble redningen for meg, understreker Sandstad i dag. For første gang kunne jeg sette føttene i en vernesko som passet, og jeg fikk et nytt liv uten sykefravær, forteller han.

– Den første spesialsydde skoen fikk jeg i april 2010. Da begynte jeg å jobbe igjen – etter å ha gått to år mer eller mindre sykmeldt i jobben. Par nummer to fikk jeg et halvt år etterpå.

– En god dialog mellom legen og IA-kontakten i Tine, Randi Hellebust, var en forutsetning for at dette kunne gå i orden. Legen henviste til ortopeden, og NAV finansierte skoene, riktignok etter en lang og møysommelig prosess, sier Øystein Sandstad.

Etter at Øystein fikk de håndsydde skoene på føttene, har han ikke vært sykmeldt på grunn av fotplagene sine.

Se på Øystein i dag

– TESS har et tett samarbeid med Tine Midt-Norge og leverer blant annet vernesko til alle ansatte i bedriften, sier salgssjef for verneutstyr, Rune Stavnes i TESS Trøndelag. Vi har spesialisert oss på anatomien i beina, blant annet bruker vi en fotskanner og en speilkasse som bidrar til at hver enkelt bruker får riktig skoform og størrelse.

– Du blir sykmeldt av for dårlig fottøy, påpeker Stavnes, noe dessverre Øystein Sandstad er et levende eksempel på.

Stavnes forteller at Sandstads sko har en ergonomisk riktig fotseng, men at de ikke er antistatiske. Skoen er produsert i henhold til normen EN 20345, men på grunn av den spesielle utformingen er de ikke typegodkjente.

–TESS har ingen fortjeneste av dette, presiserer Stavnes.

– Men ser du på Øystein i dag, så er det glede nok, understreker Rune Stavnes.

- Du blir sykmeldt av for dårlig fottøy, påpeker Rune Stavnes i TESS (t. h.). Dette er dessverre Øystein Sandstad er et levende eksempel på. (Foto: Jan Tveita)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS