Pressluftbor-vibrasjoner
Pressluftbor-vibrasjoner

Setter søkelyset på vibrasjoner

Arbeidstilsynet gjennomfører nå tilsyn i virksomheter der ansatte kan være utsatt for negative mekaniske vibrasjoner. Den landsomfattende aksjonen startet 7. mars og går over i to uker. Resultatene fra de 300 tilsynene vil være klare i slutten av neste uke.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

Mange norske arbeidstakere er daglig utsatt for vibrasjoner. Mekaniske vibrasjoner har rot i håndholdte verktøy (hånd – armvibrasjon) og større kjøretøy eller maskiner (helkroppsvibrasjon).

Kan skade kroppen

Selv om vibrasjonsnivåene på de fleste typer verktøy og maskiner nå jevnt over er lavere enn tidligere, er det fremdeles mange som utsettes for så høye vibrasjonsnivå at det kan føre til skade på blodkar, nerver, skjelett, ledd og muskler.

Mannsdominerte yrker

Det er særlig i mannsdominerte yrker vi finner arbeidstakere som er utsatt for vibrasjoner. I aksjonsuka gjennomfører Arbeidstilsynet i hovedsak tilsyn i bygg- og anleggsbransjen og i mekanisk industri.

Kan forebygges

Vi kan forebygge vibrasjonsskader ved å unngå eller redusere eksponeringen, det vil si hvor mye vibrasjon de ansette utsettes for. Forskrift om vern mot mekaniske vibrasjoner regulerer hva arbeidsgiver har plikt til, og setter tiltaksverdi og grenseverdi for daglig eksponering.

Arbeidstilsynet ønsker med tilsynene å sette søkelys på forebygging av skader og plager forårsaket av vibrasjoner. I aksjonsukene spør arbeidstilsynet etter hvordan virksomhetene bruker bedriftshelsetjenesten, hvordan de vurderer risiko og hvilke forebyggingstiltak de har satt i verk.

(Arbeidstilsynet)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS