Fjøsarbeid
Fjøsarbeid

Støv i fjøset gir norske bønder kols

Å jobbe i fjøset kan være like helseskadelig som å røyke. 14 prosent av norske husdyrbønder har kols, viser ny forskning.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

Norske husdyrbønder har 30 prosent høyere forekomst av kols og 30 prosent mer kronisk bronkitt enn sine yrkeskolleger som bare driver planteproduksjon, skriver Nationen.

Den økte forekomsten av sykdomstilfellene kan tilskrives arbeidsforholdene i fjøset. Eksponering for støv - eller rettere sagt det som ligger i støvet - gjør at bøndene blir syke, viser en ny studie utført av professor Wijnand Eduard ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

– Når 32 prosent av bøndene med kols ikke røyker, må faktorer ved yrket bidra til en vesentlig del. Og de som ikke røyker som får kols, kan jo ikke slutte å røyke, sier Wijnand Eduard til avisen.

Likevel mener han at en del av bondekolsen kan forebygges. Nye og moderne fjøs reduserer farene.

– Helautomatiserte fjøs gjør at bonden bare behøver å oppholde seg noen minutter i støvet. Maske kan også brukes, men den er det lett å slurve med, sier Eduard.

Han og kolleger ved Stami har undersøkt 8500 bønder og oppsøkt 150 gårdsbruk her i landet.

– Vi vet ikke om bønder har mer kols enn befolkningen generelt, men vi håper å kunne gjøre en slik sammenligning. En slik sammenligning må bruke samme kriterier for kols og må ta hensyn til kjønn, røykevaner og alder. Dette krever et samarbeid med forskere som har relevant sammenligningsmateriale.

(NTB)

"
Powered by Labrador CMS