Nakke-skulder
Nakke-skulder

13 råd som redder ryggen

Det svenske arbeidsmiljømagasinet Du&Jobbet har listet opp 13 gode råd som redder ryggen.

Publisert

Hos de fleste av oss sitter smertene i nakke og skuldrer. Sammen med korsryggen er dette ryggens ømmeste punkter. De vanligste årsakene til plager i nakke og skuldrer er arbeid der du bruker armene over skulderhøyde, arbeid der du trekker opp akslene, tunge løft langt fra kroppen, dårlig sittestilling med krum rygg - den såkalte bananstillingen - der du sitter med fremover- eller bakoverbøyd nakke, musearbeid, gjentatt monotont arbeid, for lange arbeidsskift, stress m.m. Eksempler på yrkesgrupper som er utsatt for slike plager, er håndverkere (malere), restaurantarbeidere, dataarbeidere og montører.

Korsryggen

De som er utsatt for plager i korsryggen, er folk som løfter feil, det vil si med strake bein, folk som løfter for langt fra kroppen, folk som løfter mens de samtidig bøyer og vrir kroppen, de som løfter tunge og/eller uhåndterlige gjenstander, de som jobber for lange skift, sliter med stress m.m. Utsatte arbeidstakere finner du i restaurantkjøkken, blant lagerarbeidere og innenfor helse- og omsorgsyrker.

13 råd som redder ryggen:

1. Varier arbeidsstillingen. Bytt mellom å stå og sitte. Kun stående arbeid er heller ikke bra for kroppen. Det tar hardt på hjerte, blodsirkulasjon og ledd i føtter og ben.2. Tilpass høyden på bord og pult for forskjellige arbeidsoppgaver. Armene i albuehøyde på pulten er best. For arbeid som krever mer kraft og løft med armene, bør bord og pult være lavere.3. Unngå å arbeide med hendene over skulderhøyde.4. Arbeid med skuldrene senket og armene inntil kroppen.5. Arbeidsredskap skal plasseres nært fremfor kroppen, i albuehøyde eller rett under.6. Unngå arbeid under knehøyde.7. Bær gjenstander nær kroppen hvis du må bære noe, og ikke bær for mye om gangen. Pakker skal for eksempel ikke være større enn at de kan bæres nær kroppen.8. Ikke bøy og vri kroppen samtidig som du løfter tungt.9. Bruk løfteapparater og hjelp hverandre med tunge og besværlige løft.10. Et godt gulv er viktig for å fjerne risikoen for fallulykker og belastningsskader.11. Bruk godt og tilpasset fottøy med sklisikker såle og hælkappe som holder foten godt på plass i skoen.12. Beveg deg litt av og til. Spaserturer, svømming, sykling og styrketrening rettet mot mage- og beinmuskler er god trening.13. Strekk på deg. En god holdning er viktig for ikke å få vondt i ryggen. Styrketrening og strekkøvelser bidrar til en god holdning.(Kilde: Du&Jobbet)

Powered by Labrador CMS