trening
trening

Mindre fravær med skattefri trim

Norske politikere klør seg i hodet for å få ned fraværet. Svenskene praktiserer skattefri trening. Dette er skattepliktig her i landet, om den ikke er organisert i et bedriftsidrettslag.

Publisert

En del arbeids­givere lar sine ansatte trene fri­villig i arbeids­tiden.

Tiltak som fremmer helsen har lenge vært fra­vær­ende i den norske syke­lønns­debatten. Det er betegnende at Stor­tinget sist uke vedtok neste års budsjett, med en halvering av satsingen på sykkel­veier.

Helse­direktoratet la nylig fram tall som viser at fire av fem nordmenn ikke følger oppford­ringen om minst 30 minutters fysisk aktivitet hver dag.

Danske myndigheter har beregnet at fysisk inaktivitet er årsaken til 3,1 millioner sykedager i året.

Sverige: Skattefritt i 20 år

En svensk arbeidstaker kan bli medlem av et trenings­senter for deretter å levere regningen til arbeids­giveren sin. Allerede på slutten av 1980-tallet begynte Sverige å endre sin skatte­lov­givning om fysisk aktivitet.

– Mosjon er skattefritt for arbeidstakeren, mens arbeids­giveren oppnår skatte­fradrag ved å tilby eller betale for mosjons­aktiviteter så lenge de ikke er for dyre, sier Mikael Sindahl i det svenske Skatte­verket.

Tøyelig begrep

Massasje er skattefritt frynsegode i Sverige.

Årskort i et trenings­senter til 5-6000 kroner er innenfor regel­verket.

I Sverige er både bowling, bord­tennis, folke­dans, aku­punktur og røyke­avvenningskurs eksempler på skattefri mosjon og det som kalles «friskvård».

Dette kan arbeids­giver finansiere uten at det gir ekstra skatt for den ansatte.

Sindahl tilføyer at regel­verket har utviklet seg fra å være «ganske strikt» til «svært sjenerøst».

Gratis råd om kosthold

Arbeidstakerne blir heller ikke fordels­beskattet for slikt som kost­holds­råd­givning, informasjon om stress­håndtering og ulike former for massasje.

Det er bare fire forbudte sporter: golf, seiling, alpint og ridning, og det er fordi disse aktivitetene krever kostbart utstyr.

Kilder: Dagsavisen og Byggmesteren

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS