Svineinfluensa-1

Ta forholdsregler mot svineinfluensa

Gode hygienerutiner reduserer infeksjonsrisikoen oss mennesker imellom.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Infiserte personer kan smitte andre fra og med én dag før de selv får symptomer, og opp til sju dager eller flere etter at de har blitt syke. Det betyr at du kan overføre sykdommen til andre uten å være klar over at du selv er smittet, i tillegg til den smittefaren vi utgjør når vi er syke.

Spredning av svineinfluensa A (H1N1-virus) antas å skje på samme måte som ordinære influensavarianter. Influensavirus spres i hovedsak fra person til person ved at smittefarlige hoster og nyser. Folk kan også bli smittet ved å ta på en overflate med virus og deretter berøre sin munn eller nese eller nærliggende områder.

Smitter ikke gjennom mat

Personer med svineinfluensa bør anses som potensielt smittefarlige så lenge de har symptomer, og opp til sju dager etter utbrudd av sykdommen. Svineinfluensa spres ikke via mat. Du kan ikke få svineinfluensa ved å spise svinekjøtt eller produkter med eller av svin. Å spise korrekt håndterte og gjennomstekte svineprodukter er trygt.

Signaler og symptomer hos mennesker

Symptomene på svineinfluensa hos mennesker likner symptomene ved vanlig influensa, og inkluderer feber, hoste, sår hals, muskelsmerter, hodepine, frysninger og utmattelse. Noen har rapportert diaré og oppkast i forbindelse med svineinfluensaen. Også tilfeller av alvorlig sykdom (lungebetennelse og åndedrettssvikt) og dødsfall har vært rapportert sammen med svineinfluensa hos mennesker. På samme måte som ved vanlig influensa, kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk medisinsk tilstand.

Nødvendige forholdsregler - WHOs anbefaling

 • Unngå kontakt med personer som virker syke og som har feber og hoste.
 • Vask hendene dine grundig og regelmessig med vann og såpe.

  (Ill. foto: Colourbox.com)

 • Lev sunt! Sov nok, spis næringsrik mat og vær fysisk aktiv.

Nødvendige forholdsregler - andre kilder

 • Host eller nys i albuekroken, eller i et papirlommetørkle som straks kastes i søplebøtte.
 • Ikke nys på andre, ut i rommet eller i egne hender.

  (Ill. foto: Colourbox.com)

 • Oppsøk lege dersom du har feber, hoste, sår hals, muskelsmerter, hodepine, frysninger, utmattelse, diaré eller oppkast.
 • Vask og desinfiser overflater regelmessig med et anerkjent desinfeksjonsmiddel med virusdrepende effekt.
 • Virus kan overleve på harde overflater i to timer eller mer. Regelmessig rengjøring og desinfeksjon av flater som ofte berøres (kafeteriabord, bord, disker, dørhåndtak, lysbrytere, telefoner, heisknapper mm.) reduserer smittefaren.
 • Generelt godt renhold, desinfeksjon (der hvor dette er nødvendig) og god håndhygiene reduserer risiko for spredning av svineinfluensa.

(Kilde: Lilleborg)

Relaterte artikler

  Powered by Labrador CMS