Arbeidstilsynet mener politiet henlegger for mange anmeldelser for brudd på arbeidsmiljøloven. I Telemark har ingen slike saker endt i retten de siste årene. Men politiet har gitt bøter på opptil én million kroner.
Bøtene blir betalt av firmaene, mest sannsynlig for å unngå dårlig reklame og blest i media gjennom en rettssak, melder NRK Østafjells.
Politiadvokat Svein Folkestad mener at Arbeidstilsynet kunne anmeldt flere saker. Men i praksis viser det seg at mange blir henlagt.
- Vi må ta en prioritering på de sakene vi får inn. Vi diskuterer disse sakene med Arbeidstilsynet, og tar deretter en prioritering. Noen saker kunne nok vært fulgt videre, men sånn er det, sier Folkestad.
Bildet: Mange spekulerer i å slippe unna oppdagelse heller enn å legge litt arbeid i å sikre sine medarbeidere.
Botens størrelse følger retningslinjer fra Økokrim og riksadvokaten.
- Det er forskjell på type lovbrudd. Men er de tilstrekkelig grove bør det svi.
Folkestad mener å ha sett eksempler på at bedrifter spekulerer i å få dagbøter, for å tjene penger dersom de ikke blir tatt.
- Man legger inn en økonomisk utgift. Oppdagelsesrisikoen er jo avgjørende her. Arbeidsmiljølovens bestemmelser er satt for å verne om personer og arbeidsmiljøet. Når man gambler med folks sikkerhet synes jeg det er forkastelig.