Klatring Offshore

Høyt og lavt

Ekstreme høyder er vanlig for mange ansatte i Norge. Tekniske ferdig­heter utgjør grunn­kompetansen, men klatre­ferdig­heter er vel så viktig i en luftig hverdag.

Publisert

Linjebygg Offshore i Molde er ett av firmaene som har spesialisert seg på å gi andre selskaper hjelp når noe skal installeres eller inspiseres høyt oppe, eller langt nede for den saks skyld. Bedriften har 330 ansatte. De færreste har høydeskrekk.

Klatrer på fritiden

En god del av operatørene er gode klatrere også på fritiden, samtidig som de har en teknisk fagkompetanse. Denne kombinasjonen er det stort behov for i norske virksomheter. De ”høytflygende” operatørene blir derfor leid inn til utfordrende jobber, aller mest på oljeplattformer.

Operatørene er høyt til værs, gjerne i master eller utenpå bygg. I neste øyeblikk kan oppdraget være ved havoverflaten under en plattform i Nordsjøen.

Elsker høyder

AS Linjebygg, morselskapet i sin tid, var fra 1933 en viktig aktør når det gjaldt kraftbygging og trekking av kraftledninger.

– Vi trives i høyden, sier Johnny Alnes Monge, bedriftens personalsjef.

– Kraftlinjer føres jo over berg og daler. Men så fant vi ut at kompetansen også kunne brukes i et nytt marked, nemlig olje og gass offshore.

– Hver operatør har ca. 10 turer offshore i året, tilføyer Torild Vestad. Hun arbeider ved bedriftens kursavdeling og har i tillegg et spesielt ansvar for oppfølging av sykmeldte.

Arbeidsmiljø på reisefot

– Våre ansatte bor over hele landet, helt fra Kristiansand i sør til Mosjøen i nord. Det er en utfordring for oss å skape en bedriftsidentitet. Alle jobber jo på oppdrag ute på sjøen i samarbeid med medarbeidere i andre selskaper.

– Vi prøver å legge opp til at alle ansatte er innom kurssenteret og hovedkontoret et par ganger i året. Dette både for å bygge tilhørighet, men også for å dele og utvikle kompetanse, forteller Vestad.

– Alle som jobber offshore må ha gyldig helseerklæring. De må være i god fysisk form og ellers fylle myndighetspålagte krav til helse, tilføyer HMS-leder Turid Myhre. Les mer: Norsk Industri og Linjebygg Offshore

"
Powered by Labrador CMS