HMS-2-09-omslag.jpg

HMS også når det butter imot

"- Endelig har de skjønt det!, lød meldingen fra min gode kollega i bladet. Bakgrunnen for det spontane gledesutbruddet var at næringslivet innbød til topplederkonferanse om HMS. Tenk det, Hedda! Topplederne skal snakke om HMS - og det skal de gjøre en hel dag!"

Publisert

Invitasjonen om å være flue på veggen under konferansen kom redaksjonen i hende her en gang på nyåret. HMS og samfunnsansvar i det globale perspektiv, var det ambisiøse temaet på samlingen under navnet Grenseløs God.

Listen over navn på foredragsholdere er den samme vi ofte støter på når vi leser aviser og tidsskrifter med ord som Næringsliv og Finans i tittelen. Dette ville vi være med på, så påmeldingen fulgte prompte.

Avlyst

Men hvor lenge var Adam i paradis? Ikke mange dagene senere kom kontrameldingen fra næringslivets høyborg: Topplederkonferansen om HMS var avlyst.

Årsak: For dårlig deltakelse fra næringslivets ledere. Topplederne har annet å stri med enn HMS i nedgangstider, må vite.

Dette blir så feil som det kan bli. Nettopp når det butter som mest imot, er tiden inne for virkelig å satse på HMS. Ja, i dette nummer av HMS-magasinet kan du lese om bedriften Corus Packaging Plus Norway i Bergen (tidligere Blikkvalseverket) som faktisk fikk HMS-pris for måten de la ned virksomheten på. Det var en av hjørnesteinsbedriftene i bergensk industri som la inn årene 9. juli i fjor. Om lag 260 mennesker mistet jobben.

HMS-leder Bjørn Garlimo mottok prisen for den vellykkede avviklingsprosessen på vegne av emballasjebedriften under HMS-faglig forum Vestlandets samling nylig.

- Jeg må jo si at jeg helst skulle sluppet å motta prisen, i og med at vi får den for vårt arbeid med å legge ned. Aller helst ville vi jo fortsatt med å drive virksomheten, sier Garlimo om bedriften som gikk ned med HMS-flagget til topps.

Prisen ble delt ut på grunnlag av den bistand og tilrettelegging av hjelp som de ansatte fikk til å finne nye jobber.

- Vi valgte å søke hjelp utenfra. Det angrer vi ikke på, sier Garlimo. Og han sier videre: - Vi snakker om en bedrift der mange av de ansatte hadde jobbet samme sted i en årrekke.

I noen tilfeller hadde samme familie arbeidet ved fabrikken i fire-fem generasjoner. Bare i liten grad hadde arbeidstakerne papirer på kompetansen sin. De begynte gjerne å jobbe som unge og tilegnet seg ferdighetene etter hvert. Bare det å skulle skrive en søknad om ny jobb var en stor bøyg for mennesker som har vært i det samme arbeidsmiljøet i 15-20 år:

- Mange ved Corus visste ikke hva en CV var for noe. Selv satte jeg veldig stor pris på veiledningen vi fikk fra bemanningsfirmaet. De drillet oss i å sette opp CV, skrive søknad og informere om hvordan vi skulle opptre på et jobbintervju, sier Jan Erik Andersen, en av de ansatte som ble rammet av bedriftsnedleggelsen, men som i dag er i ny jobb.

Derfor er budskapet til næringslivslederne: - HMS gjelder også i nedgangstider - for ikke å si nedleggingstider - og ikke bare når alt går på skinner.

Med vennlig hilsen

Jan Tveita

Hele denne utgaven kan du kjøpe elektronisk her

"
Powered by Labrador CMS